Na hlavný obsah

Fínsky prezident telefonoval s Putinom, povedal mu o plánoch vstúpiť do NATO

Putin povedal, že Fínsko nečelí žiadnym bezpečnostným hrozbám.

Fínsky prezident telefonoval s Putinom, povedal mu o plánoch vstúpiť do NATO
Fínsky prezident Sauli Niinistö. Foto: TASR/AP

Fínsky prezident Sauli Niinistö v telefonickom rozhovore povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi o plánoch Fínska vstúpiť do NATO. Informovala o tom v sobotu (14. 5.) agentúra Interfax. Putin podľa nej vyhlásil, že zmena fínskej zahraničnej politiky by mala negatívny vplyv na bilaterálne vzťahy.

Podľa agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na Kremeľ, Putin fínskemu náprotivku povedal, že ak by sa Fínsko vzdalo svojej neutrality, urobilo by chybu. Putin vyjadril názor, že Fínsko nečelí žiadnym bezpečnostným hrozbám.

Fínsku vraj nehrozí nebezpečenstvo

„Vladimir Putin zdôraznil, že ukončenie tradičnej politiky vojenskej neutrality by bolo chybou, pretože neexistuje žiadne ohrozenie bezpečnosti Fínska,“ vyhlásil Kremeľ podľa agentúry AFP. Fínsko a aj Švédsko pritom začali vážne uvažovať o vstupe do NATO v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine.

Fínsky prezident a premiérka Sanna Marinová sa už vo štvrtok vyslovili za okamžité podanie žiadosti o vstup do Aliancie. Moskva potom vyhlásila, že vstup Fínska do NATO by pre Rusko predstavoval ohrozenie, na ktoré bude reagovať. Nespresnila ale ako.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet