Na hlavný obsah

Ak NATO presunie jadrové sily bližšie k ruským hraniciam, Moskva vraj odpovie

Varoval pred tým Alexander Gruško.

Ak NATO presunie jadrové sily bližšie k ruským hraniciam, Moskva vraj odpovie
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (uprostred) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško (vpravo) počas príchodu na zasadnutie Rady NATO. Foto: TASR/AP

Moskva podnikne primerané preventívne opatrenia, ak NATO rozmiestni jadrové sily a infraštruktúru bližšie k ruským hraniciam.

Varoval pred tým v sobotu (14. 5.) námestník ruského ministra zahraničia Alexander Gruško v súvislosti s možným vstupom Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie.

„Bude potrebné odpovedať podniknutím primeraných preventívnych opatrení, ktoré by zabezpečili uskutočniteľnosť odstrašenia,“ citovala námestníka agentúra Interfax. Gruško tiež povedal, že Moskva nemá nepriateľské zámery proti Fínsku a Švédsku a nevidí „skutočné“ dôvody, prečo by tieto dve severské krajiny mali vstupovať do NATO.

Vstup Fínska a Švédska do NATO

Švédsko a Fínsko sa k vstupu do NATO začali prikláňať kvôli ruskej agresii na Ukrajine. Fínski najvyšší predstavitelia vo štvrtok (12. 5.) potvrdili, že podporujú vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie.

Rusko už skôr varovalo, že ak Fínsko a Švédsko do Aliancie vstúpia, zvýšia vojenskú prítomnosť vo svojej pobaltskej enkláve Kaliningradu a rozmiestnia tam hypersonické a jadrové zbrane.

Gruško zopakoval skoršie vyhlásenie Kremľa, že reakcia Moskvy na prípadné rozšírenie NATO bude závisieť od toho, ako blízko Aliancia presunie svoje vojenské zdroje k Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet