Na hlavný obsah

Kaliňáka prepustili z väzby, stíhaný bude na slobode

Rozhodol o tom Najvyšší súd SR.

Kaliňáka prepustili z väzby, stíhaný bude na slobode
Foto: TASR

Najvyšší súd (NS) SR prepustil v piatok (13. 5.) obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka z väzby na slobodu. RTVS o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

„Senát 5T Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí v zložení z predsedu senátu Petra Hatalu a členov Juraja Klimenta a Petra Štifta rozhodol jednomyseľne tak, že napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu z 23. apríla 2022 zrušil a obvineného R. K prepustil z väzby na slobodu,“ uviedla hovorkyňa.

Trestné stíhanie obvineného považuje senát NS SR vo všetkých bodoch, ktoré sa mu kladú za vinu za dôvodné. Sťažnostný súd – na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie, však žiadne dôvody kolúznej väzby u obvineného nezistil.

„Rozhodnutiu o väzbe predchádzalo oznámenie zaujatosti zo strany všetkých členov senátu, o ktorých iný senát tunajšieho súdu rozhodol 1. mája 2022 tak, že nie sú zaujatí,“ dodala Važanová.

Následne senát rozhodol o námietke zaujatosti podanej obvineným voči sudcovi Klimentovi tak, že nie je zaujatý.

Mikulec rozhodnutie rešpektuje

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rešpektuje rozhodnutie súdu. Za dôležité však považuje to, že stíhanie Kaliňáka je vo všetkých skutkoch dôvodné a vyšetrovanie pokračuje.

„To, že Najvyšší súd rozhodol, že už nie sú dôvody na kolúznu väzbu, je absolútne legitímne, ale vyšetrovanie sa týmto nekončí. Róbert Kaliňák zostáva obvinený a orgány činné v trestnom konaní budú ďalej pokračovať,“ povedal v reakcii Mikulec.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vníma rozhodnutie súdu ako dôkaz, že súdy pracujú nezávisle, „nie na objednávku, ako to bolo zvykom za čias vlád Smeru“.

Predstavitelia Smeru-SD sa podľa vicepremiérky a šéfky Za ľudí Veroniky Remišovej vyhrážajú polícii a súdom vždy, keď im rozhodnutia nevyhovujú. „My súd rešpektujeme. Pripravme sa však na ďalšie útoky Smeru na právny štát,“ vyhlásila na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko