Na hlavný obsah

V USA schválili prvé vakcíny proti covidu pre deti do 5 rokov

Pôjde o preparáty od Pfizeru a Moderny.

V USA schválili prvé vakcíny proti covidu pre deti do 5 rokov
Na ilustračnej snímke dievča dostáva vakcínu Pfizer počas očkovania detí proti ochoreniu Covid-19. Foto: TASR

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok (17. 6.) schválil na núdzové použitie vakcíny proti koronavírusu od spoločností Moderna a Pfizer/BioNTech pre deti mladšie ako päť rokov.

Ide o poslednú vekovú skupinu v Spojených štátoch, ako aj vo väčšine krajín sveta, ktorá dosiaľ čaká na možnosť vakcinácie proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

FDA svojím rozhodnutím povolila núdzové použitie dvojdávkovej proticovidovej očkovacej látky od firmy Moderna pre deti od šiestich mesiacov až piatich rokov. Takisto aj aplikáciu troch dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre deti od šiestich mesiacov do štyroch rokov.

„Očakávame, že vakcíny pre mladšie deti (im) poskytnú ochranu pred najzávažnejším priebehom (ochorenia) COVID-19. Napríklad pred hospitalizáciou či smrťou,“ uviedol vo vyhlásení šéf FDA Robert Califf.

Už v stredu (15. 6.) jednomyseľne odporučil očkovanie Modernou a Pfizerom pre uvedené vekové skupiny poradný panel odborníkov FDA.

Posledné slovo bude mať CDC

Zhruba 18 miliónov detí v USA tak získa možnosť dostať dávku vakcíny proti covidu. Vakcinácia by sa mala spustiť budúci týždeň, píše agentúra AP.

Konečné rozhodnutie ešte závisí od Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktorého expertný tím má o vakcínach pre najmenšie deti diskutovať v priebehu piatka a hlasovať v sobotu (18. 6.).

Vakcíny testovali na tisíckach detí a spôsobovali podobné mierne vedľajšie účinky ako pri dospelých osobách. Generovali tiež podobne vysoký počet protilátok.

Účinnosť, čo sa týka ochrany pred nákazou, bola vyššia v prípade vakcíny od Pfizeru (80 percent). Pri Moderne to bolo okolo 51 percent pre deti od šiestich mesiacov do dvoch rokov a 37 percent pre skupinu dvoj- až päťročných. Údaje firmy Pfizer sú však predbežné, pretože sú založené na malej vzorke testovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet