Na hlavný obsah

Pribudnú aj ubudnú. Počty poslancov vo VÚC sa na jeseň zmenia

Dôvodom je zmena počtu obyvateľov.

Na jeseň budú občania SR prvýkrát voliť miestnych aj krajských poslancov súčasne. Počty poslancov sa však v jednotlivých krajoch a mestách oproti súčasnosti zmenia. Súvisí to so zmenou počtu obyvateľov. Ako budú zmeny vyzerať?

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Trenčiansky samosprávny kraj má o 11 000 obyvateľov menej ako pred piatimi rokmi. Preto sa počet poslancov krajského parlamentu zníži zo 47 na 44.

„V porovnaní s aktuálnym volebným obdobím budú mať o jedného poslanca menej okresy Ilava, Partizánske a Prievidza. Pri návrhu sa vychádzalo z údajov Štatistického úradu,“ vysvetlila hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Lenka Kukučková.

V Banskobystrickom, Nitrianskom, Žilinskom a Trnavskom kraji sa počet poslancov nemení. Naopak, zastupiteľstvá Bratislavského a Prešovského sa rozšíria zhodne o troch poslancov.

Pomery sa menia aj v miestnych samosprávach. Napríklad, Senec čerstvo prekročil hranicu 20 000 obyvateľov. Preto sa tu ako v jedinom okresnom meste v rámci Bratislavského kraja počet poslancov zvýši.

„Nad 20 000 obyvateľov môžeme mať v mestskom zastupiteľstve 15 až 25 poslancov. Naši súčasní poslanci rozhodli, že v tom budúcom volebnom období budeme mať 21 poslancov, čo je v podstate zlatá stredná cesta,“ uviedla hovorkyňa mesta Senec Martina Ostatníková.

Rozdielna situácia je v Prievidzi. Tamojšie zastupiteľstvo hlasovalo o znížení počtu poslancov. Návrh ale neprešiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko