Na hlavný obsah

V Európe narastá výskyt opičích kiahní

Európska pobočka WHO volá po spoločnom postupe.

V Európe narastá výskyt opičích kiahní
Na snímke z elektrónového mikroskopu sú zobrazené zrelé vírusové častice opičích kiahní. Foto: TASR/AP

Európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyzvala v piatok (1. 7.) európske štáty na naliehavý a koordinovaný postup proti opičím kiahniam.

Poukázala na vysoký nárast výskytu tejto choroby na európskom kontinente v posledných týždňoch. Na Európu v súčasnosti pripadá zhruba 90 percent nových prípadov tejto infekčnej choroby, ktorá sa predtým vyskytovala takmer výlučne v afrických krajinách. V Európe v súvislosti s opičími kiahňami zatiaľ nikto nezomrel, uviedla agentúra AP.

Počet nových potvrdených prípadov opičích kiahní v Európe sa v porovnaní s polovicou júna skoro strojnásobil a celkový počet vzrástol zhruba na 4 500 prípadov. V Európe potvrdilo výskyt choroby 31 štátov a jurisdikcií.

„Ak chceme obrátiť stránku v šírení tejto choroby, tak je nevyhnutný naliehavý a koordinovaný postup (európskych štátov),“ uviedol šéf európskej pobočky WHO Hans Kluge. Podľa neho sa vlády musia viac snažiť, aby sa choroba nedostala na širšie územie.

Najviac prípadov v Spojenom kráľovstve

Krízový výbor WHO minulý týždeň vyjadril obavy z šírenia opičích kiahní, ktoré podľa neho ale teraz nepredstavuje ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu. Európskej pobočka WHO ale upozorňuje, že výbor by mohol čoskoro svoje stanovisko prehodnotiť z dôvodu „rýchleho vývoja a naliehavej podstate tejto udalosti“.

Podľa štatistík európskej WHO sa v 99 percentách prípadov nákaza týkala mužov vo veku 20 až 40 rokov, a to hlavne tých, ktorí mali pohlavný styk s ďalšími mužmi. Zhruba desať percent nakazených muselo do nemocnice a jeden človek skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet