Na hlavný obsah

Austrálski vedci sa pokúsia vzkriesiť vyhynutého tasmánskeho tigra

Posledný exemplár uhynul v 30. rokoch minulého storočia.

Austrálski vedci sa pokúsia vzkriesiť vyhynutého tasmánskeho tigra
Tasmánsky tiger. Foto: WikiMedia/voľné dielo

 Austrálski a americkí vedci sa pustili do nákladného projektu, ktorého cieľom je vzkriesiť vyhynutého tasmánskeho tigra, informovala dnes BBC. Posledný tasmánsky tiger, čiže vakovlk tasmánsky, uhynul v 30. rokoch minulého storočia.

Podľa tímu vedcov by však bolo možné tento druh znovu vytvoriť pomocou kmeňových buniek a technológie úpravy génov. Do prírody by sa podľa nich prvý tasmánsky tiger mohol vrátiť o 10 rokov. Iní odborníci sú však skeptickí a tvrdia, že oživenie vyhynutých druhov je iba sci-fi.

Skupina vedcov plánuje odobrať kmeňové bunky žijúcemu druhu vačnatca s podobnou DNA a pomocou technológie úpravy génov potom „oživiť“ vyhynutý druh alebo vytvoriť veľmi podobný. V prípade, že by sa to podarilo, išlo by o mimoriadny úspech. Vyžadovalo by si to však niekoľko vedeckých prelomov.

„Domnievam sa, že za desať rokov by sme mohli mať prvé živé mláďa vakovlka tasmánskeho odvtedy, čo bol skoro pred sto rokmi vyhubený lovom,“ povedal Andrew Pask, ktorý vedie výskum na Melbournskej univerzite.

Za vyhynutie druhu mohol lov

Samotársky vakovlk, ktorý si kvôli zvislým tmavým pruhom na zadnej časti žltohnedého alebo sivo sfarbeného tela vyslúžil prezývku tasmánsky tiger, bol v minulosti hojne rozšírený v Austrálii aj na Novej Guinei. Populácia tasmánskych tigrov sa znížila, keď pred desiatkami tisíc rokov prišli do Austrálie ľudia, a znovu, keď sa objavili divé psy dingo.

Neskôr sa títo mäsožraví vačnatci voľne pohybovali iba na ostrove Tasmánia a ľudia ich lovili natoľko, až ich vyhubili. Posledného žijúceho vakovlka odchytili v roku 1933 a o tri roky neskôr pošiel v zoologickej záhrade v Hobarte.

Ak by sa vedcom podarilo tohto vačnatca oživiť, znamenalo by to prvú „deextinkciu“ v histórii. Mnohí odborníci však pochybujú, či sa to podarí.

Deextinkcia je veda z ríše rozprávok,“ povedal denníku Sydney Morning Herald Jeremy Austin z Austrálskeho centra pre starovekú DNA. Dodal, že projekt je „skôr o mediálnej pozornosti pre vedcov a menej o serióznej vede“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet