Na hlavný obsah

Francúzsko bojuje s rekordnými suchami, aké nezažilo 60 rokov

Dve tretiny krajiny sú v "krízovej situácii".

Francúzsko bojuje s rekordnými suchami, aké nezažilo 60 rokov
Ilustračná snímka - sucho vo Francúzsku. Foto: TARS/AP

Viac ako sto obcí vo Francúzsku teraz nemá pitnú vodu. Podľa agentúry AFP to oznámil francúzsky minister pre ekologickú transformáciu Christophe Béchu, ktorý sucho v krajine označil za historické.

Júl 2022 bol po marci 1961 druhým najsuchším mesiacom, aký bol kedy vo Francúzsku zaznamenaný. Nad pevninským Francúzskom spadlo len 9,7 milimetra zrážok.

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová tak na piatok (5. 8.) zvolala schôdzu medzirezortného krízového štábu.

Celkovo 93 z 96 departementov v kontinentálnom Francúzsku podlieha rôznym stupňom obmedzenia dodávok vody. Až 62 departementov, teda dve tretiny krajiny, sa nachádzajú v „krízovej situácii“.

V tomto najvyššom stupni výstrahy úrady zakazujú zalievanie trávnikov i umývanie vozidiel, zavlažovanie plodín a napúšťanie bazénov.

„V zhruba stovke obcí, ktoré nemajú vo Francúzsku dostatok pitnej vody, sa zásobovanie vykonáva pomocou nákladných áut, ktoré pitnú vodu prevážajú, pretože v potrubí už nič nie je,“ povedal Béchu pri návšteve juhovýchodnej časti krajiny. Podľa neho treba ešte sprísniť určité obmedzenia.

Uzavreli sa aj horské strediská

Pre turistov sa uzavreli dve horské chaty v okolí Mont Blanku, aby odradili horolezcov od výstupu, napísal server BFM TV.

Výstup na Mont Blanc sa kvôli suchu a hrozbe zosuvov kameňov neodporúča od polovice júla, do hôr napriek tomu mieria desiatky turistov. Radnice preto uzavreli neďaleké ubytovacie kapacity.

Zlepšenie podmienok a bezpečný návrat turistov do hôr sa dá očakávať najskôr na začiatku septembra, uviedol server s odvolaním sa na miestnych starostov.

Podľa nich turisti nerešpektujú zákazy a vydávajú sa na horu aj počas vysokých teplôt, hoci pre neobvyklé sucho hrozia častejšie zosuvy pôdy a turisti tak riskujú svoj život.

„Vidíme tu turistov počas celého dňa, ako idú do hôr, akoby si vyrazili do Disneylandu,“ povedal Jean-marc Peillex, starosta obce Saint-gervais na úpätí Mont Blanku. „Nerešpektujú nič, ani nás, ani policajtov,“ dodal.

Problémy sú aj v iných častiach Európy

Vlna horúčav postihla okrem Francúzska viacero ďalších európskych krajín.

Holandské úrady v stredu (3. 8.) vyhlásili nedostatok vody a varovali, že po zavedení obmedzení v poľnohospodárstve a lodnej doprave zvažujú nové opatrenia.

Nedostatok vody sa v súčasnosti týka 11 percent obyvateľov Európskej únie a 17 percent jej územia. Situácia je horšia v oblasti Stredozemného mora, kde v lete žije približne 50 percent obyvateľov pod stálym nedostatkom vody.

Európska komisia v stredu varovala, že suchá a nedostatok vody budú v budúcnosti pravdepodobne častejšie a závažnejšie, a odporučila členským štátom, aby sa naučili znovu využívať vyčistenú odpadovú vodu.

Podľa vedcov je nárast vĺn extrémnych horúčav priamym dôsledkom klimatickej krízy, zvyšuje sa ich intenzita, trvanie i frekvencia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet