Na hlavný obsah

Lekári varujú pred nekvalitnými potravinami s nižšou cenou

Ich dlhodobá konzumácia môže spôsobiť zdravotné problémy.

Lekári varujú pred nekvalitnými potravinami s nižšou cenou
Ilustračná snímka nakupujúceho v potravinách. Foto: RTVS

Lekári varujú pred lacnými nekvalitnými potravinami. Ľudia po nich častejšie siahajú pre zvýšené ceny tovarov. Ich dlhodobá konzumácia môže ľuďom spôsobiť zdravotné problémy, vrátane obezity, zvýšeného rizika cukrovky či kardio-vaskulárnych chorôb.

Nakupujúci v jednej z nitrianskych predajní potravín priznali, že v posledných mesiacoch sa pri výbere tovaru pozerajú najprv na cenu.

Riaditeľ siete predajní Milan Surovec tvrdí, že lacnejšie nemusí vždy znamenať menej kvalitné. „Nákupná požiadavka sa zvyšuje v oblasti výrobkov, ktoré sú pod značkou obchodov, pretože tie sú lacnejšie,“ vysvetlil.

Pred lacnými, no nekvalitnými potravinami lekári varujú. Obsahujú totiž veľa soli a prídavných látok, škodiacich zdraviu.

„Organizmus trpí záťažou buď z pridaného cukru alebo umelých farbív,“ povedal všeobecný lekár Marián Šóth.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zvýšenie počtu ochorení, v súvislosti so zlým stravovaním v dôsledku vysokých cien potravín, čakajú lekári v najbližších mesiacoch.

Pred lacnými nekvalitnými potravinami varujú aj pediatri. Dodávajú, že na Slovensku je obéznych 12 percent detí. Podľa pediatra Adama Turoňa „výživa nie je obohatená o veci, ktoré dieťa potrebuje“.

Na Slovensku žije s cukrovkou zhruba pol milióna ľudí. Zdravé stravovanie od detstva môže, podľa diabetológa, znížiť riziko takéhoto ochorenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko