Na hlavný obsah

Ľudia pri infarkte váhajú pridlho, kým zavolajú pomoc

Niektoré príznaky nie je vždy ľahké rozoznať.

Ľudia pri infarkte váhajú pridlho, kým zavolajú pomoc
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pacienti s infarktom váhajú pridlho, kým si zavolajú pomoc. V priemere sú to až štyri hodiny, kým príde záchrana. Infarkt dá o sebe niekedy vedieť aj menej typickými príznakmi, ktoré nie je vždy ľahké rozoznať.

Odborníci upozorňujú, aby ľudia neváhali a zavolali na záchrannú linku 155. Urobil tak aj pán Slavomír, ktorý prvé príznaky absolútne nepripisoval infarktu.

„Pripisoval som to počasiu. Spotil som sa a zatiahlo mi chrbát, tak si hovorím, že to prejde,“ povedal Slavomír Trhanič, ktorý je pacientom po prekonaní infarktu.

Aj vďaka manželke usúdili, že situácia nie je dobrá. Vďaka privolaniu pomoci a rýchlemu zákroku vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Časový interval je dôležitý k tomu, aby sme zachránili čo najviac buniek srdcového svalu. Predĺžovaním tohto času dochádza k úmrtiu buniek,“ vysvetlil kardiochirurg a generálny riaditeľ VÚSCH Štefan Lukačín.

Bolesť na hrudi, ktorú nikdy pred tým človek nepociťoval. Neraz smeruje aj do končatín, prípadne chrbta alebo aj sánky – to sú typické príznaky.

„Z tých atypických príznakov to môže byť slabosť, niekedy je to potenie, pocit na zvracanie alebo zvracanie či sťažené dýchanie,“ uviedol to primár kardiologického oddelenia I. Kardiologickej kliniky VÚSCH Miroslav Gbúr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko