Na hlavný obsah

Pravicový blok zvíťazil v talianskych voľbách aj podľa predbežných prepočtov

Meloniová by sa mohla stať prvou ženou na čele talianskej vlády.

Pravicový blok zvíťazil v talianskych voľbách aj podľa predbežných prepočtov
Líderka talianskej pravicovo-populistickej strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Pravicový blok jasne zvíťazil v nedeľu (25. 9.) v talianskych parlamentných voľbách aj podľa predbežných prepočtov, ktoré v pondelok (26. 9.) zverejňujú talianske médiá. Favorizovaná aliancia podľa televízie dostala zhruba 43 percent hlasov. Jasné víťazstvo aliancie pravicových strán predvídali aj prvé odhady založené na prieskumoch medzi voličmi.

Stredoľavá Demokratická strana už podľa agentúry Reuters uznala porážku a oznámila, že bude hlavnou opozičnou silou. Šéfka víťaznej formácie Giorgia Meloniová povedala, že Taliani vyjadrili jasnú podporu vzniku vlády pravého stredu na čele s jej stranou Bratia Talianska (FdI).

Najsilnejším jednotlivým politickým subjektom sa podľa všetkého stala postfašistická strana Bratia Talianska, ktorej predsedníčka Meloniová by sa mohla stať prvou ženou na čele talianskej vlády.

Podľa americkej stanice CNN má Meloniová šancu sa stať „najviac krajne pravicovou ministerskou predsedníčkou od čias (diktátora Benita) Mussoliniho“. Meloniová vedie stranu, ktorá vychádza z Talianskeho sociálneho hnutia (MSI).

V tejto strane sa v povojnovom Taliansku angažovali ľudia, ktorí pociťovali nostalgiu po fašistickom režime, a MSI dlho viedol bývalý vysoký predstaviteľ kolaborantskej Republiky Saló a šéf režimového antisemitského časopisu La difesa della razza (Na ochranu rasy) Giorgio Almirante.

Samotná Meloniová odmietla, že by bola fašistkou, a svoje zoskupenie prirovnala k britskej Konzervatívnej strane a republikánom v USA.

Pravicový blok je podľa politológov výrazne vychýrený doprava. Druhá najväčšia strana Liga má v Európskej únii vzťahy s francúzskym Národným združením Marine Le Penovej. Tretia strana Vpred Taliansko chce podľa svojich predstaviteľov zohrať v bloku centristickú úlohu. Pomer síl však podľa komentátorov hrá v prospech FdI.

Získa aj väčšinu v snemovni a Senáte?

Zisk pravicového bloku by mal stačiť na to, aby získal väčšinu v snemovni i Senáte. Strana Bratia Talianska, ktorá ešte pred štyrmi rokmi presvedčila len 4,4 percenta voličov, by si mohla pripísať zisk 24,6 percenta hlasov.

Meloniová v pondelok konštatovala, že Taliani jasne podporili vznik stredopravej vlády. Toto je noc hrdosti pre Bratov Talianska, ale ide o štartovací bod, nie cieľovú čiaru, zdôraznila politička. Ubezpečila, že ak ich poverenia vládnutím, budú Bratia Talianska „vládnuť pre všetkých“.

Negatívny rekord vo volebnej účasti

Volebná účasť v nedeľňajších voľbách predstavovala okolo 64 percent z 50,9 milióna voličov. To je najnižší údaj v histórii republikánskeho Talianska. Účasť klesla oproti minulým voľbám o deväť percent, najväčšie prepady zaznamenali niektoré regióny na juhu, napríklad Kampánia, Kalábria či Sardínia.

Niektorí euroskeptickí a pravicoví politici zo zahraničia už Meloniovej na twitteri zablahoželali k víťazstvu. Medzi prvými napríklad aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. Francúzske krajne pravicové Národné združenie (RN) vedené Marine Le Penovou výsledky označilo za „lekciu pokory“ Európskej únii.

Šéf španielskej krajne pravicovej strany Vox Santiago Abascal na twitteri napísal, že „milióny Európanov vkladajú svoje nádeje do Talianska“, ktoré ukázalo cestu k „hrdej a slobodnej Európe suverénnych národov“.

Oficiálne výsledky

Nedeľné predčasné voľby v Taliansku vyhral pravicový blok na čele s krajne pravicovou stranou Bratia Talianska, ktorý tak obsadí väčšinu kresiel v dolnej i hornej komore parlamentu.

Najviac hlasov vo voľbách do Poslaneckej snemovne aj do Senátu získala strana Bratia Talianska (FdI), ktorej dostala 26 percent hlasov, druhá skončila stredoľavicová Demokratická strana (PD) s 19 percentami a tretia sa umiestnila Hnutie piatich hviezd, ktoré s 15 percentami zabodovalo hlavne na juhu krajiny.

Podľa niektorých analytikov získala Meloniová strana toľko hlasov aj preto, že sa ako jediná z parlamentných strán nepodieľala na predchádzajúcej vládnej koalícii a voliči tak hlasovali za zmenu.

Podľa výsledkov zverejnených večer talianskymi médiami tak pravicový blok obsadí 235 zo 400 kresiel v dolnej komore parlamentu a bude mať 112 z 200 senátorov. Stredoľavicová koalícia okolo PD bude mať 80 poslaneckých mandátov a 39 senátorov. Hnutie piatich hviezd obsadí 28 senátorských kresiel a bude mať 51 poslaneckých mandátov.

V pravicovom bloku je aj ďalšia krajne pravicová strana, Liga exministra vnútra Mattea Salviniho, ktorá má v Európskej únii vzťahy s francúzskym Národným združením Marine Le Penovej. Tretia je formácia Hore Talianska expremiéra Silvia Berlusconiho.

Liga zaznamenala neúspech

Neúspech podľa pozorovateľov zaznamenala Liga, ktorá dostala menej ako deväť percent hlasov. To je zhruba polovica v porovnaní s voľbami z roku 2018. Medzi porazenými je aj Demokratická strana (PD) s 19 percentami hlasov. To je porovnateľné s rokom 2018, čo vtedy strana považovala za neúspech.

Spokojné je Hnutie päť hviezd, ktoré však získalo polovicu hlasov v porovnaní s rokom 2018. Pod šéfmi oboch strán, Matteom Salvinim z Ligy a Enrikom Lettom z PD, sa podľa médií teraz trasie predsednícke kreslo. Letta už oznámil, že na budúcom zjazde strany sa o vedenie uchádzať nebude.

Zhruba osem percent získala strana Vpred Taliansko, výsledok je mierne nad očakávania, ale je to zhruba polovica hlasov získaných v roku 2018.

Liberálna koalícia okolo bývalého premiéra Mattea Renziho dostala bezmála osem percent hlasov. Jej lídri mali ambíciu získať dvojciferný výsledok.

Podľa výsledkov sú FdI prvou stranou vo všetkých talianskych makroregiónoch s výnimkou juhu, kde zvíťazilo Hnutie piatich hviezd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet