Na hlavný obsah

V prezidentských voľbách by sa mohlo dať voliť poštou aj zo zahraničia

Druhé kolo prezidentských volieb by sa malo spojiť s eurovoľbami.

V prezidentských voľbách by sa mohlo dať voliť poštou aj zo zahraničia
Ilustračné foto - vhadzovanie volebného lístka do urny. Foto: TASR

V prezidentských voľbách by občania mohli po novom voliť už aj poštou zo zahraničia. Vyplýva to z novely volebného zákona ministerstva vnútra, ktorý v stredu (28. 9.) s pripomienkou schválila vláda na svojom rokovaní.

Rezort vnútra pre tento účel navrhol zriadiť osobitný informačný systém, pomocou ktorého by sa volič zapísal do zoznamu voličov a tiež sledoval pohyb poštovej zásielky, teda hlasovacieho lístka. Hlasovací lístok by sa dalo získať z webu ministerstva vnútra.

Výraznou zmenou vo voľbe poštou by bola skutočnosť, že voliči by už nemuseli komunikovať s obcou ich trvalého pobytu. Vďaka vytvoreniu osobitného systému by všetky požiadavky smerovali priamo na rezort vnútra. Informačný systém bude zároveň čerpať údaje z registra fyzických osôb, čím sa eliminuje nutnosť overovania trvalého pobytu voliča.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy ministerstva vnútra Eva Chmelová spresnila, že pripomienka sa týkala podnetu, aby odmenu členov okrskových volebných komisií neustanovovali v zákone, ale vo vyhláške MV.

„Nemalo by to znamenať zmenu výpočtu. Otázka je, ako sa prejaví aplikačná prax z aktuálnych volieb, kde sa určila výška odmeny. Na základe poznatkov sa to možno upraví vo vyhláške, bude väčší priestor pre zváženie potreby úpravy,“ uviedla.

Spojenie volieb

Schválený návrh počíta aj s tým, aby sa druhé kolo prezidentských volieb konalo v rovnaký deň ako voľby do Európskeho parlamentu. Rezort chce tak zvýšiť účasť v eurovoľbách, ktorá na Slovensku patrí k jedným z najhorších v EÚ.

Predpokladom pre spojenie volieb, ako aj zavedenie voľby poštou v prípade prezidentských volieb, je zmena Ústavy SR. Voľby prezidenta by sa podľa návrhu vyhlasovali najneskôr 110 dní pred ich konaním. V súčasnosti je to 55 dní vopred.

Rezort vnútra navrhuje, aby zmena zákona nadobudla účinnosť od 1. marca 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko