Na hlavný obsah

Na Slovensku naďalej chýba vôľa meniť zákon

Podľa sociológov sú na tom lepšie krajiny, kde sa už na školách vyučuje tolerancia a výchova k ľudským právam.

Na Slovensku naďalej chýba vôľa meniť zákon
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: RTVS

Slovensko je jednou zo šiestich krajín Európskej únie, ktorá neumožňuje osobám rovnakého pohlavia žiadny typ civilného zväzku. Ani manželstvo, ani registrované partnerstvo. Otázka sa v týchto dňoch po tragických udalostiach v Bratislave zasa otvorila. Podľa odborníkov – opäť bez politickej či spoločenskej vôle niečo zmeniť.

Už vláda Ivety Radičovej vypracovala celoštátnu stratégiu podpory a ochrany ľudských práv, ktorej súčasťou bol aj plán, ako zabezpečiť viac práv LGBT+ menšine. To však zmobilizovalo viaceré spoločenstvá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sú však krajiny, kde má cirkev silné postavenie a napriek tomu sa legislatíva presadila. K právam ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou sa už aj na Slovensku vyjadrujú napríklad niektorí príslušníci evanjelickej cirkvi.

„LGBT+ ľudí sa zastávame, pretože vidíme, že sú medzi nami vystavení slovným aj fyzickým útokom. Bibliu musíme interpretovať hlavne na základe poznania tej doby, v ktorej biblické spisy vznikli. A aj na základe poznania doby a života ľudí dnes,“ povedala Anna Polsková, evanjelická farárka.

V rámci Európy sú lídrami v zrovnoprávňovaní škandinávske štáty, či štáty Beneluxu. Okrem Slovenska legislatívu neprijalo v rámci EÚ len Bulharsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko a Rumunsko.

„Sú to krajiny bývalého východného bloku, takže tých minimálne 40 rokov sa tu nemohla rozvíjať občianska spoločnosť, nehovorilo sa o týchto témach,“ ozrejmil Martin Macko z iniciatívy Inakosť.

Tolerancia a výchova k ľudským právam

Podľa sociológov sú na tom lepšie krajiny, kde sa už na školách vyučuje tolerancia a výchova k ľudským právam.

„Takéto niečo my nemáme. A vôbec, ako sa u nás učí aj občianska výchova, ktorá je viac vzdelávaním v určitých pojmových kategóriách a výkladových schémach, ako výchovou k empatii, ohľaduplnosti aby nejaké deti pre akúkoľvek inakosť neboli odvrhované z priateľského spoločenstva,“ informovala Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Skúsenosti z krajín však hovoria, že keď sa legislatíva presadí, ide o jeden z najpopulárnejších zákonov. Lebo majorita zistí, že sa jej to v reálnom živote negatívne nedotýka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko