Na hlavný obsah

Holandsko si predvolá ruského veľvyslanca. Dôvodom je reakcia na verdikt k MH17

Rusko verdikt súdu označilo za politickú objednávku.

Holandsko si predvolá ruského veľvyslanca. Dôvodom je reakcia na verdikt k MH17
Predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis (uprostred) a ďalší sudcovia a advokáti si prezerajú zrekonštruovaný vrak malajzijského lietadla letu MH17 na vojenskej základni Gilze-Rijen na juhu Holandska. Foto: TASR/AP

Holandsko si predvolá ruského veľvyslanca pre reakciu na štvrtkové (17. 11.) odsúdenie osôb zodpovedných za zostrelenie civilného letu MH17 z roku 2014. Rusko verdikt súdu označilo za politickú objednávku.

Holandský súd vo štvrtok v neprítomnosti odsúdil na doživotie dvoch Rusov – Igora Girkina a Sergeja Dubinského – a jedného ukrajinského separatistu Leonida Charčenka, ktorých uznal vinnými zo zostrelenia lietadla MH17 v lete 2014 a vraždy všetkých 298 ľudí na jeho palube.

Štvrtého obžalovaného, ruského občana Olega Pulatova, zbavil viny. Súd tiež dospel k záveru, že použitá raketa bola ruskej výroby. Moskva podľa neho navyše kontrolovala separatistami ovládaný východ Ukrajiny, z ktorého ju odpálili.

Rusko verdikt odsúdilo a obvinilo súd, že podľahol tlaku holandských politikov, prokurátorov a médií a že rozsudok je popretím nestrannosti. „Proces v Holandsku sa pravdepodobne stane jedným z najškandalóznejších v histórii súdnych konaní,“ uviedla ruská diplomacia.

Holandská vláda si predvolá ruského veľvyslanca v Holandsku pre ruskú reakciu na verdikt, uviedla agentúra ANP, ktorá citovala holandského ministra zahraničia Wopkeho Hoekstru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet