Na hlavný obsah

Rusko tvrdí, že Ukrajinci ostreľovali priehradu pri Kachovskej vodnej elektrárni

Mnoho obcí vrátane Chersonu je dočasne bez vody a elektriny.

Rusko tvrdí, že Ukrajinci ostreľovali priehradu pri Kachovskej vodnej elektrárni
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily v nedeľu (6. 11.) ostreľovali z raketometov HIMARS Kachovskou vodnú elektráreň na juhu Ukrajiny a zasiahli stavidlo priehrady, tvrdia ruské tlačové agentúry.

Odkazujú na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa záchranných zložiek v Chersonskej oblasti, ktorú z veľkej časti ovládli ruské vojská pri invázii na Ukrajinu. Samotné mesto Cherson a ďalšie obce sú podľa Ruskom dosadenej správy bez dodávok vody a elektriny.

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády v Kachovke zničili budovu, v ktorej bolo vyše 200 ruských vojakov.

„Ukrajinské ozbrojené sily nezanechávajú pokusov zničiť priehradu Kachovskej vodnej elektrárne a pripraviť pôdu pre humanitárnu katastrofu,“ citovala agentúra RIA Novosti vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa Chersonskej oblasti.

„V nedeľu o 10.00 h miestneho času (09.00 h SEČ) sily vykonali úder šiestimi raketami HIMARS. Päť z nich zostrelili. Jedna ale zasiahla stavidlo Kachovskej priehrady, ktorú poškodila. Informácie o obetiach sa spresňujú,“ uviedol podľa agentúry činiteľ novinárom.

Ruská správa Chersonskej oblasti na komunikačnej sieti Telegram uviedla, že po sabotáži a teroristickom útoku, ktorý zničil tri drôty elektrického vedenia, je dočasne bez vody a elektriny mnoho obcí. A to vrátane Chersonu.

Dôkazy neposkytli

Útok podľa predstaviteľov ruskej správy zorganizovala Ukrajina, dôkazy ale správa neposkytla. Podľa agentúry TASS, ktorá sa odvoláva na pohotovostné zložky, je bez prúdu desať obcí vrátane Chersonu.

Kyjev zatiaľ najnovšie obvinenia nekomentoval. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale už skôr tvrdil, že útok na priehrade chystajú ruské sily. Zničenie priehrady by podľa neho mohlo viesť k zatopeniu viac ako 80 obcí vrátane mesta Cherson. Ruské sily v poslednom čase intenzívne útočia na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Ukrajinský generálny štáb uvádza, že v obci Kachovka bola zničená budova so zhruba 200 ruskými vojakmi. Následky útoku pritom ruská strana podľa tvrdení Ukrajincov „starostlivo tají“. Pri obci Radensk potom podľa generálneho štábu zničili kolónu ruských obrnených vozidiel. Ani tieto informácie však nemožno nezávisle overiť.

Okrem toho podľa ukrajinskej armády ruskí okupanti začali pozdĺž rieky Dneper ničiť člny miestnych civilných obyvateľov. Tým ruská armáda podľa Ukrajincov očividne porušuje zákonitosti a pravidlá vedenia vojny s ohľadom na civilné obyvateľstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet