Na hlavný obsah

Ukrajina stavia na hranici s Bieloruskom obrannú bariéru

Opevnenie má zatiaľ dĺžku tri kilometre.

Ukrajina začala na hranici s Bieloruskom stavať obrannú bariéru, uviedol v piatok (11. 11.) šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Opevnenie, ktoré tvorí železobetónový plot s ostnatým drôtom, zatiaľ podľa neho vzniklo na prvom trojkilometrovom úseku.

„Priekopa, násyp, železobetónový plot s ostnatým drôtom – to sú ženijné zátarasy, ktoré sa stavajú na Volyni (na severe Ukrajiny),“ oznámil Tymošenko a pripojil fotografie vznikajúceho opevnenia.

„Týmto spôsobom sú obstavané už tri kilometre hranice, práce pokračujú. Nie je to ešte všetko, ale podrobnosti prezrádzať nebudem,“ dodal. Spresnil, že podobné práce ako na Volyni sa vedú tiež v Rivnenskej a Žytomyrskej oblasti.

Práve z Bieloruska vo februári vpadla na Ukrajinu časť ruských vojsk. Stalo sa tak po tom, ako Moskva a Minsk usporiadali v Bielorusku rozsiahle spoločné cvičenie. Ruská invázia na Kyjev vedená z Bieloruska sa napokon nestretla s úspechom.

V septembri panovali medzi ukrajinskými predstaviteľmi obavy, že by Ukrajina mohla čeliť ďalším pozemným útokom z Bieloruska. Tam sa aktuálne odohrávajú nové, aj keď menšie, manévre ruskej a bieloruskej armády. Bielorusko okrem toho prepožičiava svoje územie na podnikanie vzdušných útokov na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet