Na hlavný obsah

V Rusku začali jesenné odvody brancov do armády, službu má nastúpiť asi 120 000 ľudí

Odvody budú trvať do konca decembra.

V Rusku začali jesenné odvody brancov do armády, službu má nastúpiť asi 120 000 ľudí
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

V Rusku v utorok (1. 11.) začali plánované jesenné odvody do základnej vojenskej služby, uviedol spravodajský server Meduza. Trvať budú do konca decembra. Vojenskú službu má tento rok podľa nariadenia ruského prezidenta Vladimira Putina nastúpiť 120 000 ľudí.

Kvôli čiastočnej mobilizácii, ktorú Rusko vyhlásilo v septembri, sa jesenné odvody posunuli o mesiac. Tento rok má do armády nastúpiť o sedemtisíc ľudí menej ako v minulom roku. Odvody sa týkajú občanov vo veku od 18 do 27 rokov, ktorí nie sú záložníci.

Generálny štáb ruskej armády predtým uviedol, že armáda nebude brancov vysielať do bojov na Ukrajine, kde Rusko od februára vedie vojnu. Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) toto tvrdenie hodnotia ako snahu predísť pokusom mladých Rusov vyhnúť sa službe v armáde.

„Brancov takmer určite po skončení výcviku zhruba v marci alebo apríli vyšlú na Ukrajinu. Mohli by byť nasadení aj skôr v závislosti od zmenách v bojoch,“ uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojej pravidelnej analýze vojny na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet