Na hlavný obsah

Zelenskyj kritizoval vedenie Kyjeva za nedostatočnú pomoc ľuďom bez prúdu

Bez energie je viac ako šesť miliónov obyvateľov.

Zelenskyj kritizoval vedenie Kyjeva za nedostatočnú pomoc ľuďom bez prúdu
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval nezvyčajne ostro kyjevskú radnicu za nedostatočnú pomoc ľuďom, ktorí pre ruské útoky zostali bez elektrickej energie. Podľa ukrajinského prezidenta kyjevské vedenie musí vyvinúť väčšie nasadenie, napísala agentúra Reuters. Kyjevský starosta Vitalij Kličko na prezidentovu kritiku zatiaľ nereagoval.

Zelenskyj vo videu, ktoré zverejnil v piatok (25. 11.) večer, povedal, že nie vo všetkých ukrajinských mestách bola reakcia úradov na problémy spôsobené ruskými útokmi dostatočná.

Podľa neho mnoho sťažností prichádzalo z Kyjeva a jeho okolia. „Mnoho (ľudí) zostalo bez prúdu 20 alebo 30 hodín. Od radnice očakávame kvalitnú prácu,“ priblížil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident napríklad kritizoval pripravenosť núdzových miest, kam sa ľudia postihnutí útokmi môžu prísť zohriať či dobyť mobilné telefóny. „Mierne povedané, chce to viac práce,“ povedal na adresu špičiek Kyjeva.

Podľa neho tiež niektorí predstavitelia o núdzových miestach, ktorých je podľa úradov v celej krajine viac ako 4 000, klamali. Zelenskyj však ďalšie podrobnosti nezverejnil.

Rusko tento týždeň opäť masívne zaútočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, úplne bez prúdu bola bezprostredne po útokoch celá Kyjevská oblasť a čiastočne niektoré mestá vrátane Ľvova a Kyjeva.

Bez energie je viac ako šesť miliónov obyvateľov

Pre situáciu v ukrajinskej energetickej sústave tiež aktivovali havarijnú ochranu v Rivnenskej, Juhoukrajinskej a Chmelnyckej jadrovej elektrárni. V piatok (25. 11.) spoločnosť Ukrenerho, ktorá prevádzku ukrajinskej rozvodnej siete zabezpečuje, oznámila, že sa podarilo obnoviť 70 percent dodávok prúdu.

Ukrajinský prezident uviedol, že bez elektrickej energie zostáva zhruba šesť miliónov odberateľov, čo je o polovicu menej ako v stredu (23. 11.) večer. Približne 600 000 odberateľov je bez prúdu práve v hlavnom meste.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal povedal, že sa podarilo obnoviť dodávky elektrickej energie pre takmer celú kritickú infraštruktúru, a to vrátane nemocníc, teplární či vodární a zariadení pre distribúciu vody, napísal server BBC News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet