Na hlavný obsah

Žiaci bubnovali proti násiliu na deťoch. Symbolicky tak urobili deviatykrát

Zapojili sa deti na Slovensku aj v Čechách.

Vo viacerých mestách v piatok (18. 11.) symbolicky bubnovali proti násiliu na deťoch. Nevyskytuje sa len v školách, ale aj v detských kluboch, táboroch a aj v rodinách. Asi tri štvrtiny žiakov vyšších ročníkov základných škôl má podľa prieskumov skúsenosti s nejakou formou násilia.

Centrum pre deti a rodiny v Štitároch ročne ubytuje do 30 detí. Prichádzajú z rôznych sociálnych prostredí, spoločné majú skúsenosti s násilím.

„Mali sme tu mali dve malé dievčatá predškolského veku, ktoré pochádzali zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktoré boli sexuálne zneužívané. Tiež sme mali teda chlapca, ktorý bol zneužívaný na prácu blízkym rodinným príslušníkom. Sú deti, ktoré nám chodia aj z na prvý pohľad bežných rodín,“ vysvetľuje psychologička centra Katarín Hrmová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Symbolickým bojom proti násiliu voči deťom je „bubnovačka“. Deti hlasným bubnovaním po deviaty raz upozornili, že ich hlas treba počúvať. Do bubnovačky sa v Česku a na Slovensku tento rok zapojilo celkovo 84 000 detí.

V Spišskej novej Vsi žiaci po bubnovaní absolvovali aj preventívny program. V školách existujú aj podporné tímy, hoci nie každá ho má. Podľa ministerstva školstva však existujú štandardy, ktorými sa odborníci v školách majú riadiť.

Podľa ministerstva školstva procesné štandardy zabezpečujú, aby deťom na celom Slovensku poskytli rovnako kvalitnú starostlivosť zakotvená v multidisciplinárnom prístupe. Podľa organizácií, ktoré s deťmi trpiacimi násilím pracujú, je však v celom systéme pomoci viacero medzier.

„Dieťa, ktoré prichádza do zariadenia, do špecializovaného zariadenia, kde je vážne podozrenie, že je týrané alebo sexuálne zneužívané, a musí čakať niekoľko mesiacov na vyšetrenie, takže naozaj tých odborníkov nemáme,“ hovorí riaditeľka Centra Slniečko Mariana Kováčová.

Problémom naďalej zostáva aj nedostatok lôžok na detských psychiatrických oddeleniach, hoci ich potreba stúpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny