Na hlavný obsah

Časti prorodinného balíčka sú protiústavné

Rozhodnutie pléna ÚS oznámil predseda súdu Ivan Fiačan.

Časti prorodinného balíčka sú protiústavné
Ústavný súd SR v Košiciach. Foto: TASR

Za protiústavné označil v utorok (13. 12.) Ústavný súd (ÚS) SR časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada (NR) SR v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rozhodnutie pléna ÚS v utorok oznámil predseda súdu Ivan Fiačan.

ÚS dospel k záveru, že „napadnutá právna úprava, ktorá je ako celok v čase vyhlásenia tohto nálezu stále platnou súčasťou právneho poriadku, nie je v súlade s článkom 1 odsek 1 a článkom 2 odsek 2 ústavy v spojení s článkom 55a ústavy a s článkom 1 ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti“.      

ÚS v danej veci konštatoval nerešpektovanie podmienok na skrátené legislatívne konanie, nemožnosti relevantne sa vyjadriť Rade pre rozpočtovú zodpovednosť k finančným dôsledkom právnej úpravy či obídenie samospráv v danom procese. Napadnutý zákon sa podľa Fiačana uvedie do súladu s ústavou jedine jeho opätovným prerokovaním v Národnej rade, a to pri zohľadnení nedostatkov identifikovaných v odôvodnení nálezu.

Za protiústavný označili ústavní sudcovia napríklad aj zákon, na základe ktorého mal štát pôvodne od budúceho roka poskytovať príspevky na financovanie voľnočasových aktivít detí alebo zvýšiť rodičom odpočítateľnú položku z dane z príjmov na deti.

V novembri snemovňa schválila odklad zavedenia takzvaného krúžkového na rok 2025 a naopak ešte výraznejšie zvýšila napríklad sumu, ktorú by si rodičia detí mohli odpočítať z daní.

Ústavný súd rozhodol, že časť balíka na podporu rodín je v rozpore okrem iného s tým článkom ústavy, podľa ktorého Slovensko chráni dlhodobú udržateľnosť svojho hospodárenia. To sa značne zhoršilo po predvlaňajšom prepuknutí koronavírusovej nákazy.

Vyjadrenie prezidentky

Stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu považuje prezidentka Zuzana Čaputová za dôležitý príspevok k posilneniu právneho štátu predovšetkým v zmysle ochrany ústavných princípov legislatívneho procesu.

„Vážim si, že Ústavný súd sa v zásadnej miere stotožnil s mojou argumentáciou,“ napísala hlava štátu na sociálnej sieti.

Verí že rozhodnutie súdu bude do budúcna ústavným mantinelom pre vládnucu väčšinu, ktorá „by chcela opäť zneužiť skrátene legislatívne konanie.“

Reakcia OĽANO

Hnutie OĽANO rešpektuje rozhodnutie ÚS SR. Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽANO) to uviedol v reakcii. Dodal, že historická pomoc rodinám je definitívne doručená bez ohľadu na utorkové rozhodnutie.

„Rozhodnutie Ústavného súdu, samozrejme, rešpektujeme a upravíme podľa neho rokovací poriadok parlamentu. Aj keď nás mrzí, že súd zmenil svoju judikatúru práve pri rozhodovaní o rodinách s deťmi, hoci mal na to v minulosti niekoľko príležitostí. Nespravil to napríklad pri schvaľovaní tzv. kilečka, volebného moratória a podobne,“ komentoval Vetrák.

Rodiny s deťmi sú podľa poslanca „v bezpečí“ vzhľadom na schválenie zvýšenia prídavku na dieťa na 60 eur a daňového bonusu na 140 eur mesačne na dieťa na minulej schôdzi.

SaS: ÚS potvrdil, že vláda škodí SR

Strana SaS v reakcii na rozhodnutie uviedla, že ÚS SR tak potvrdil, že táto vláda skutočne škodí Slovensku. Poslanec Alojz Baránik (SaS) povedal, že vláda často nerešpektuje názory odborníkov a existujúce dohody a neobvyklé nápady pretláča v rozpore so zákonmi a ústavou.

„V konečnom dôsledku budú pre tento zákon najviac škodovať samosprávy, z ktorých mnohé budú rok 2023 začínať v rozpočtovom provizóriu, napríklad Bratislava či Košice. Samosprávy pritom poskytujú 70 % služieb pre občanov, takže na ne peniaze nájsť musia, a to jedine zvyšovaním poplatkov,“ zdôraznil poslanec.

„Hnutie OĽANO rozbilo vlastnú koalíciu, rozvrátilo krajinu, ochudobnilo samosprávy, uškodilo verejným financiám a z rokovacieho poriadku a ústavy urobilo trhací kalendár. Navyše tým legitimizovalo ľudí z ĽSNS. Aj dnešné udalosti z parlamentu sú následkom takéhoto vládnutia Igora Matoviča,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko