Na hlavný obsah

Na Ukrajine ukončili razie v objektoch pravoslávnej cirkvi

Našli v nich napríklad propagandistickú literatúru.

Na Ukrajine ukončili razie v objektoch pravoslávnej cirkvi
Ilustračná snímka - Pracovník Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU). Foto: Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU)

Bezpečnostná služba Ukrajina (SBU) ukončila razie v cirkevných objektoch v diecézach ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC). Tá donedávna patrila k moskovskému patriarchátu. Na jar sa však vyhlásila za nezávislú od Moskvy. Informovala o tom britská stanica BBC.

Podľa ukrajinských orgánov činných v trestnom konaní sa pri prehliadkach v objektoch UPC našla okrem iného zbierka ikon ukradnutých ruskými jednotkami z rezidencie litovského konzula počas okupácie juhoukrajinského mesta Cherson.

SBU tvrdí, že ikony sa našli v tamojšej katedrále Nanebovzatia Panny Márie. Jej rektor zmizol krátko pred oslobodením mesta spod ruskej okupácie.

Ukrajinské bezpečnostné zložky okrem toho zhabali identifikačné preukazy vydané na meno federálneho poradcu vojensko-civilnej správy Ruskej federácie. Zaistili tiež ruské pasy patriace kňazom UPC.

Našla sa aj vlajka neexistujúceho subjektu Novorossija a propagandistická literatúra. Okrem iného objavili aj texty modlitieb oslavujúce Rusko a učebnice, v ktorých boli pochvalné zmienky o súčasnom kremeľskom režime.

Razie v diecézach  ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa začali v októbri tohto roku. V tlačových správach SBU sa vždy uvádzalo, že účelom týchto podujatí bolo preveriť, či sa priestory diecéz využívajú ako bunky takzvaného ruského sveta, či sa v nich neukrývajú ruskí občania a či neslúžia ako sklady zakázaných predmetov, teda zbraní a výbušnín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet