Na hlavný obsah

Talentovaní študenti, ktorí zostali študovať v SR, zatiaľ štipendiá nedostali

Podľa rezortu školstva momentálne prebieha administrácia.

Talentovaní študenti, ktorí zostali študovať v SR, zatiaľ štipendiá nedostali
Na snímke študenti vysokej školy. Foto: RTVS

Talentovaní absolventi stredných škôl, ktorí zostali študovať na slovenskej vysokej škole a neodišli za štúdiom do zahraničia, doteraz nedostali sľubované štipendiá.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ešte na jar vtedajších maturantov presviedčalo, že ak budú študovať doma, Slovensko ich odmení. Získať mohli 9 000 eur na tri roky štúdia.

Štipendium bolo pridelené v dvoch kategóriách. Išlo o najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov a nadpriemerných študentov, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo patria do špecifických znevýhodnených skupín.

„Vzhľadom na vysoký počet žiadostí bola administrácia náročnejšia, než sa pôvodne predpokladalo. Aj kontrola správnosti žiadostí trvala dlhšie, než sa predpokladalo. Momentálne prebieha administrácia,“ uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva. Na vzniknutú situáciu poukázal aj denník Sme.

Ministerstvo školstva prisľúbilo, že študentov v najbližších dňoch informujú o ďalšom vývoji. „Úspešní žiadatelia už nemusia robiť ďalšie úkony,“ spresnil rezort.

Ešte na jar bývalé vedenie ministerstva uviedlo, že štipendiá bude vyplácať študentom priamo vysoká škola v hodnote 300 eur mesačne. Zároveň tá vysoká škola, pre ktorú sa talentovaný študent rozhodne, mala získať navyše 200 eur mesačne. Tie majú poputovať na systematickú prácu so šikovnými študentmi.

Vyplatenie štipendia

Ministerstvo potvrdilo, že informácia o tom, kedy sa úspešným žiadateľom vyplatí prvé štipendium, im zašlú v dohľadnom čase.

„Vzhľadom na prebiehajúce procesy zatiaľ nebudeme špecifikovať. Robíme všetko pre to, aby sa štipendiá začali vyplácať v najbližších týždňoch. Vyplácať sa budú aj spätne. A to tak, ako to bolo od začiatku avizované,“ dodali z ministerstva školstva.

Úspešným uchádzačom vznikol nárok na štipendium, ak sa zapísali na vysokú školu so sídlom v SR na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium v dennej forme štúdia.

Web, prostredníctvom ktorého sa mohli mladí ľudia o toto štipendium uchádzať uviedol, že v akademickom roku 2022/2023 má mať nárok na štipendium prvých 1 000 uchádzačov, ktorí dosiahnu najvyšší počet bodov v kategórii najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov.

Podľa informácií na webe v akademickom roku 2022/2023 podporia 400 uchádzačov v rámci kategórie nadpriemerní študenti, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo patria do špecifických znevýhodnených skupín.

Ministerstvo školstva doplnilo, že v skupine talentov z maturantov sa prihlásilo 3 516 osôb. V rámci sociálne znevýhodnených eviduje 519 žiadostí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko