Na hlavný obsah

Počet obyvateľov Česka sa zvýšil o viac než desaťtisíc, dôvodom je migrácia

Prirodzeným spôsobom počet obyvateľov klesol.

Počet obyvateľov Česka sa zvýšil o viac než desaťtisíc, dôvodom je migrácia
Panoráma Prahy. Foto: Unsplash

Počet obyvateľov Českej republiky vzrástol od začiatku roka do septembra o viac než desaťtisíc. Za prírastkom sú prisťahovalci zo zahraničia, nie však z Ukrajiny. Prirodzeným spôsobom počet obyvateľov klesol. Uviedol to v pondelok (12. 12.) Český štatistický úrad (ČSÚ), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Do Česka sa v priebehu januára až septembra prisťahovalo takmer 45 000 ľudí, naopak odsťahovalo sa viac ako 23 000 osôb. ČSÚ upozorňuje, že tieto údaje nezahŕňajú utečencov z Ukrajiny, ktorým bola v Česku pridelená dočasná ochrana. Podľa údajov Cudzineckého informačného systému na konci tretieho štvrťroka ich bolo takmer 409 000.

Z hľadiska prirodzeného nárastu či úbytku narodením a úmrtím počet obyvateľov Česka klesol. „V tomto roku nerástla populácia Česka prirodzeným spôsobom ani v jednom z prvých troch štvrťrokov,“ povedala Michaela Němečková z oddelenia demografickej štatistiky ČSÚ. Zomrelo viac než 88 000 ľudí, čo je medziročný pokles približne o 15 000, živo narodených detí bolo o 11 000 menej ako v predchádzajúcom roku.

Podiel detí, ktoré sa narodili mimo manželský zväzok stúpol na 48,6 percenta. Štatistika ČSÚ však ukazuje, že uzavretých manželstiev bolo výrazne viac než za rovnaké obdobie vlani či v roku 2020. Do septembra sa zosobášilo viac než 47 000 ľudí, čo je už teraz viac ako za celý predchádzajúci rok. Rozvodovosť naopak klesla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet