Na hlavný obsah

Stradivariho husle sú známe dodnes. Taliansky majster experimentoval s rôznymi inováciami

Okrem huslí vyrábal aj violy, čelá či gitary.

Stradivariho husle sú známe dodnes. Taliansky majster experimentoval s rôznymi inováciami
Na archívnej snímke Antonio Stradivari - taliansky výrobca huslí. Foto: Picture alliance /Mary Evans Picture Library

Legendárny husliarsky majster Antonio Stradivari vyrábal v Taliansku nástroje, ktoré dodnes patria k najvzácnejším a najvyhľadávanejším na svete.

Jeho husle sa oceňujú pre ich tón, citlivosť aj eleganciu tvaru a precízne remeselné vypracovanie.

Od jeho úmrtia uplynie v nedeľu (18. 12.) presne 285 rokov.

Za jedinečný tón vraj mohol lak

Na svet prišiel v talianskom Cremone v roku 1644. Výrobe hudobných nástrojov sa začal učiť u majstra tohto remesla Nicola Amatiho, svoju vlastnú značku začal na nástrojoch uvádzať v roku 1666.

Jeho prvé husle boli menšie ako tie, ktoré vyrábal Amati a mali hrubšiu vrstvu žltého laku. V roku 1684 začal Stradivari produkovať väčšie modely, používal lak temnejšej farby a začal experimentovať aj s detailmi nástroja.

Jeho dlhé husle, ktoré začal vyrábať v roku 1690 reprezentovali kompletnú inováciu proporcií nástroja. Od roku 1700 sa vrátil k svojmu skoršiemu štýlu, neskôr opäť vylepšoval a experimentoval napríklad aj s tvrdosťou laku.

Verilo sa, že za jedinečný tón Stradivariho husle vďačia laku. Moderné formy výskumu odhalili, že ku kráse tónu jeho huslí prispieva aj hrúbka (tenkosť) stien drevenej rezonančnej skrinky, a teda jej schopnosť vibrácií, stav pórov dreva a, samozrejme, okrem ďalších faktorov aj tajomný recept na lak.

Odhaduje sa, že Stradivari vyrobil viac ako 1 100 strunových hudobných nástrojov. Okrem huslí zhotovil aj violy, čelá, zopár gitár a jednu harfu.

Do dnešného dňa sa zachovalo 650 Stradivariho huslí s originálnym označením v latinčine Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno (s príslušným rokom výroby).

Existujú aj tisíce ďalších nástrojov s jednoduchou známkou Stradivari, to sú však kvalitné kópie z 19. storočia vyrobené podľa jednotlivých typov Stradivariho originálnych huslí. V tom čase sa nijako nezastieralo, že ide o kópie.

Stradivari zomrel 18. decembra 1737 v rodnej Cremone. Po smrti majstra, ktorý celý svoj život pôsobil v Cremone, prešlo remeslo do rúk jeho dvoch synov. Odhaduje sa, že sa dožil 93 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet