Na hlavný obsah

Ukrajinci odrážajú ruské útoky, tvrdí Kyjev. Putin počíta s dlhou vojnou

Zelenskyj verí, že nadchádzajúci rok čaká Ukrajinu mier.

Ukrajinci odrážajú ruské útoky, tvrdí Kyjev. Putin počíta s dlhou vojnou
Miestna obyvateľka kráča okolo svojej horiacej obytnej budovy po ruskom útoku v meste Bachmut na Donbase na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda za uplynulých 24 hodín odrazila ruské útoky pri 15 obciach v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe krajiny. Uviedol to ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku.

V správe je opäť zmienený Bachmut, kde sa v poslednom čase odohrávajú najtvrdšie boje. Ruský prezident Vladimir Putin podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) chystá svoju krajinu na „dlhú imperialistickú vojnu“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj serveru Politico povedal, že verí v mier v budúcom roku. Vojna Ruska proti Ukrajine vo štvrtok (8. 12.) pokračuje 288. dňom.

Na front pri meste Svatove, kde v predchádzajúcich dňoch útočili ukrajinské vojská, boli pravdepodobne premiestnené jednotky ruskej 1. gardovej tankovej armády. Táto armáda utrpela ťažké straty pri septembrovom ústupe z Charkovskej oblasti.

Medzitým ju síce doplnili zmoblizovanými vojakmi, ale aj tak zostáva pod tabuľkovým stavom 25 000 mužov, upozornila britská vojenská rozviedka.

Ruské sily tiež dokončili výstavbu takmer neprerušovanej obrannej línie na 60 kilometroch od Svatove po ruskú hranicu. Hĺbka tejto obrany a jej odolnosť však zostávajú nejasné. 

Efektívnosť 1. gardovej tankovej armády a ďalších jednotiek budú značne závisieť od vzájomnej súčinnosti a od podpory z tyla, myslí si Londýn.

ISW vychádza z rozboru Putinovho stredajšieho (7. 12.) vystúpenia pred jeho poradcami pre ľudské práva, keď hovoril o výbojoch cára Petra Veľkého i svojich vlastných. Pripustil, že „špeciálna vojenská operácia“, ako Kremeľ nazýva vojnu proti Ukrajine, je „dlhodobý proces“ a jeho výsledkom by malo byť získanie nových území.

„Putin sa prirovnal k ruskému cárovi Petrovi I., keď poznamenal, že Rusko teraz ovláda Azovské more, o ktoré Peter Veľký tiež bojoval,“ podotýkajú experti.

„Zmienky o dejinách ruskej ríše otvorene ukazujú terajšie Putinove ciele na Ukrajine ako zjavne imperialistické a stále ešte maximalistické. Putin chystá ruskú verejnosť k dlhej vyčerpávajúcej vojne na Ukrajine, ktorú potrebuje na ovládnutie ďalšieho ukrajinského územia,“ myslí si.

Drony pravdepodobne prispôsobili zimným podmienkam

Analytici ISW tiež poukazujú na prvé nasadenie dronov iránskej výroby proti Ukrajine po trojtýždňovej pauze. Usudzujú, že Rusi pravdepodobne dokázali drony prispôsobiť zimným podmienkam.

V najbližšej dobe sa dá predpokladať ich častejšie použitie pri útokoch proti ukrajinskej infraštruktúre. Rusko podľa ISW čoraz viac využíva iránske výrobky pre vyčerpanie zásob vlastných presných zbraní.

Zelenskyj, ktorého server Politico označil za najvplyvnejšieho človeka v Európe, pri tejto príležitosti vyjadril nádej, že mier sa podarí dosiahnuť už v budúcom roku. „Verím, že Ukrajinci budú najvplyvnejší aj budúci rok, ale už počas mieru,“ povedal Zelenskyj vo vopred natočenom videu.

„Ukrajinská armáda, ktorá nás všetkých chráni na svojich bojiskách, je jednotka,“ dodal a poďakoval „všetkým našim priateľom v Európe, ktorí nám pomáhajú udržiavať stabilitu“ a „pomáhajú miliónom ľudí prežiť túto hroznú dobu“.

Ukrajinské sily za uplynulý deň zabili 340 ruských vojakov a zničili dva tanky a dva drony, uviedol ukrajinský generálny štáb. Rusko podľa jeho odhadu od začiatku vojny prišlo o viac ako 93 000 vojakov.

Tvrdenia strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet