Na hlavný obsah

Nóri potvrdili dominanciu v slalome, Braathen vyhral v Adelbodene

Preteky sledovali opäť vypredané tribúny.

Nóri potvrdili dominanciu v slalome, Braathen vyhral v Adelbodene
Na snímke uprostred nórsky lyžiar Lucas Braathen oslavuje víťazstvo v slalome Svetového pohára vo švajčiarskom Adelbodene v nedeľu 8. januáta 2023. Druhý skončil jeho krajan Atle Lie McGrath (vľavo), treti Nemec Linus Strasser (vpravo). Foto: TASR/AP

Nórsky lyžiar Lucas Braathen suverénnym spôsobom triumfoval v nedeľnom (8. 1.) slalome Svetového pohára. Vo švajčiarskom Adelbodene viedol už po 1. kole a napokon zvíťazil s náskokom 71 stotín sekundy pred krajanom Atle Lie McGrathom. Na treťom mieste skončil Nemec Linus Strasser (+0,92).

Braathen predviedol v prvom kole riskantnú jazdu a bravúrny výkon podal aj v tom druhom na rozbitejšej trati, na ktorej štartoval ako posledný. Slávil piate víťazstvo vo SP, z toho tretie v sezóne, keď predtým vyhral aj slalom vo Val d’Isere a obrák v Alta Badii.

„Cítim sa skvele. Je to niečo neskutočné zvíťaziť tu, na jednom z najlegendárnejších svahov, navyše pred takým fantastickým publikom,“ povedal pre televíziu FIS Braathen po svojom treťom triumfe v kariére v slalome.

Preteky sledovali opäť vypredané tribúny (24 000 divákov). Nórski reprezentanti potvrdili dominanciu v tejto alpskej disciplíne, od ZOH v Pekingu vyhrali sedem z ôsmich mužských slalomov v prestížnom seriáli.

Braathen sa vrátil na čelo disciplíny

Dvadsaťdvaročný Braathen sa vrátil na čelo hodnotenia disciplíny, vedie o deväť bodov pred Rakúšanom Manuelom Fellerom, ktorý skončil v nedeľu ( 8. 1.) siedmy. Na čele celkového poradia SP zostal Marco Odermatt, Švajčiar v slalome neštartoval.

Súťaž sa skončila katastrofou pre dvojicu favoritov. Braathenov krajan a obhajca malého glóbusu Henrik Kristoffersen urobil už v 1. kole veľkú chybu, musel sa vracať do bránky a s mankom 4,12 s sa nezmestil do postupovej tridsiatky. Hneď za ním vypadol Francúz Clement Noel so štartovým číslom 2. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Program SP mužov pokračuje vo švajčiarskom Wengene (13.-15. januára), kde sa pôjdu postupne super-G, klasický zjazd a slalom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport