Na hlavný obsah

Španielska polícia objavila nelegálne zbierky s 350 archeologickými artefaktmi

Ide o skameneliny, keramiku, zbrane či úlomky ľudských kostí.

Španielska polícia objavila nelegálne zbierky s 350 archeologickými artefaktmi
Ilustračná snímka. Foto: Guardia Civil de Alicante

Španielska polícia objavila v dvoch domoch v blízkosti letoviska Alicante stovky archeologických artefaktov. Ide o skameneliny, keramiku z doby bronzovej, zbrane z 18. storočia či úlomky ľudských kostí. Informovala o tom televízia CNN.

V odhalených „čiernych“ zbierkach sa našlo aj vyše 200 fragmentov ľudských kostí. Niektoré z nich majú 4000–5000 rokov, informovala v utorok (3. 1.) španielska Občianska garda.

Policajti v rámci operácie s označením Osárium (kostnica) vykonali vyšetrovanie, ktoré ich priviedlo k „jednej z najväčších nelegálnych súkromných zbierok“ v Alicante.

V súvislosti s prípadom sú vyšetrovaní dvaja muži pre podozrenie z protiprávneho privlastnenia si predmetov s historickou, kultúrnou či vedeckou hodnotou.

Dohromady sa v oboch domoch našlo až 350 archeologických artefaktov. Boli medzi nimi aj keramické obkladačky z čias starovekého Ríma, praveké kresadlá a viaceré historické zbrane vrátane delovej gule.

Polícia najskôr vykonala raziu v dome v dedine Gata de Gorgos. Jeho majiteľ s úradmi spolupracoval a dal im tip na ďalší dom v blízkom meste Dénia, kde sa nachádzala ešte väčšia zbierka.

Majiteľ domu v Dénii tvrdil, že artefakty zdedil po zosnulom príbuznom, nevedel však poskytnúť nijaké dokumenty, ktoré by takéto dedičstvo potvrdzovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet