Na hlavný obsah

Ukrajinskí rodičia z Chersonu stále čakajú na svoje deti

Pred mesiacmi odišli do táborov na Kryme a nevrátili sa.

Osem mesiacov života pod ruskou okupáciou prinieslo do mesta Cherson ťažké časy. Následky pretrvávajú dodnes. Stovky tamojších rodičov napríklad márne čakajú na svoje deti, ktoré pred mesiacmi odišli do táborov na Kryme. Aktuálne je Cherson v rukách Ukrajincov, ale Rusi ho ostreľujú. Nedávno zasiahli aj tamojšiu pôrodnicu.

Julia, mama násťročného Vladika, poslala svojho syna oddýchnuť si do tábora na Kryme začiatkom októbra. Využila ponuku Rusov, ktorí už od leta zabezpečovali deťom z okupovaných ukrajinských území bezplatné tábory na Kryme a ruskom pobreží Čierneho mora.

Po úspešnom návrate prvého turnusu Julia nemala o syna žiadne obavy. Už o niekoľko dní sa však všetko zmenilo. „Začali nás strašiť bezpečnostnou situáciou v Chersone. Hovorili, že sa možno nebudeme môcť vrátiť za rodičmi,“ povedal Vladik.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa oficiálnych informácií bolo vtedy na Kryme niekoľko tisíc detí. Vychovávatelia im takto postupne oznamovali predlžovanie pobytu bez jasného konca. Rodičia začali na vlastnú päsť cestovať po svoje deti a domov sa im podarilo dostať väčšinu z nich.

„Našli sme prevádzača, ktorý nám povedal, že najskôr sa musíme preplaviť na druhú stranu rieky, kde nás bude čakať autobus k hraniciam s Krymom. Tie prejdeme pešo a za nimi nás bude čakať ďalší autobus. Tak aj bolo, hoci nás niektorí strašili, že nepúšťajú,“ priblížila Vladikova mama Júlia.

Kým väčšinu známych prípadov chýbajúcich detí sa z Krymu sem do Chersonu podarilo dostať, chýba ich ešte stále viac ako sto. Ich návrat sa medzičasom ešte viac skomplikoval. Z rieky Dneper sa stala frontová línia a preplaviť sa cez ňu tak, ako to urobili Vladikovi rodičia, je teraz prakticky nemožné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet