Na hlavný obsah

Hovädzina bude ešte drahšia. Zdražovanie čaká aj iné druhy mäsa

Kilogram hovädzej roštenky sa predáva minimálne za 18 eur.

Hovädzina bude ešte drahšia. Zdražovanie čaká aj iné druhy mäsa
Hovädzieho mäsa sa predáva menej. Spôsobili to vyššie ceny. Foto: RTVS

Hovädzieho mäsa sa predáva menej. Spôsobili to vyššie ceny. Mäsiari nedokážu konkurovať veľkým obchodným reťazcom. Tie predávajú o niečo lacnejšiu hovädzinu z dovozu. Zdražovanie zrejme čaká aj ďalšie druhy mäsa.

Kilogram hovädzej roštenky pod 18 eur nedostanete. Pri falošnej sviečkovici sa priemerná cena pohybuje na takmer 19 eurách za kilogram. Všetko sú to sumy, pri ktorých kupujúcich chuť na hovädzinu prejde.

„V priebehu roka 2022 evidujeme rast ceny hovädzieho mäsa na kosti až na úrovni 45 percent. Zároveň v priebehu mesiaca február očakávame ďalší nárast odbytovej ceny hovädzieho mäsa a to na úrovni približne 10 percent,“ hovorí Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keďže vstupné ceny mäsa od slovenských chovateľov sú vysoké, automaticky musia ceny zvyšovať aj oni. Problémom sú tiež vysoké ceny energií a ďalšie prevádzkové náklady.

„Teraz začína byť tá cena až tak vysoká, že ju už zákazník neakceptuje. Pravdepodobne už dosiahla strop, ktorý pospolitý ľud už nie je schopný zaplatiť,“ povedal Martin Ďurík, generálny riaditeľ mäsiarstva.

Zvýšenie cien sa týka aj ďalších druhov mäsa. Po hovädzine by mala výrazne stúpnuť cena za bravčové – hlavne karé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko