Na hlavný obsah

Macron: Rusko porušilo tabu a miesto rokovaní si vybralo vojnu

Povedal to v úvode Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

Macron: Rusko porušilo tabu a miesto rokovaní si vybralo vojnu
Fotografie vojny na Ukrajine na obrazovkách počas otvorenia 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Mníchove. Foto: TASR/AP

Rusko napadnutím Ukrajiny porušilo mnohé tabu a namiesto rokovania sa rozhodlo pre vojnu. V piatok (17. 2.) to v bavorskej metropole na úvod trojdňovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencie vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Dodal, že prepadnutie Ukrajiny je ukážkou nového imperializmu a nového kolonializmu.

„Pre napadnutie Ukrajiny neexistuje žiadne ospravedlnenie. To, čo na Ukrajine teraz vidíme, to je nový imperializmus, „povedal Macron. „Inváziou na Ukrajinu boli porušené tabu. A tieto tabu porušil člen Bezpečnostnej rady OSN, „uviedol s tým, že Rusko je dnes mocnosťou, ktorá vo svete vyvoláva nerovnováhu.

Ako tabu, ktoré režim ruského autoritárskeho prezidenta Vladimira Putina porušil, Macron označil útoky na civilistov, ničenie civilnej a energetickej infraštruktúry či jadrové vyhrážanie. „Nesmieme tiež podceňovať úlohu Iránu,“ povedal. Teherán poskytol ruskej armáde drony, s ktorými Rusko útočí na ukrajinské mestá.

Macron popri potrebnej podpore Ukrajine poukázal aj na budúcnosť. „Geografiu Ruska nikto nezmení, Rusko bude vždy súčasťou Európy,“ povedal francúzsky prezident. Poznamenal, že on bude vždy podporovať dialóg, ktorý ale teraz nie je možný, lebo ho Rusko odmieta.

„Rusko si teraz vybralo vojnu,“ povedal. „Je jasné, že Rusko túto vojnu vyvolalo a že Rusko túto vojnu nesmie vyhrať,“ zdôraznil.

Spojenci teraz podľa Macrona musia vojenskú pomoc Kyjevu zintenzívniť, aby ukrajinská armáda dokázala okupované regióny oslobodiť a ruských vojakov vytlačiť. Macron tiež upozornil na to, že konflikt môže byť dlhý a že Európa by v záujme svojej bezpečnosti mala posilniť svoju obranu a kapacity svojho zbrojárskeho priemyslu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet