Na hlavný obsah

Novinky v druhom pilieri prichádzajú do praxe

Po novom by už sporitelia nemali prísť o žiadne peniaze.

Novinky v druhom pilieri prichádzajú do praxe
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spolu s výpismi z druhého piliera príde všetkým sporiteľom do konca februára aj informácia o tom, či budú presunutí do rizikovejších fondov. Do praxe postupne začínajú prichádzať nedávno schválené novinky zo zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Po novom by už sporitelia nemali prísť o žiadne peniaze, ktoré do druhého piliera vložili.

Napriek tomu, že mnohé dôchodkové fondy sú v strate, od nového roka začali v druhom pilieri platiť takzvané individuálne garancie. Ľudia, ktorí odchádzajú do dôchodku by tak nemali byť prísť o žiadne peniaze.

Po novom tiež ľudia, ktorí začnú pracovať, budú v tomto roku do druhého piliera zaradení automaticky.

Ak sa sporiteľ rozhodne, že si na dôchodok nechce sporiť v druhom pilieri, môže z neho do dvoch rokov vystúpiť. Jeho úspory sa presunú do Sociálnej poisťovne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dve skupiny pasívnych sporiteľov

Postupne sa začne aj presúvanie úspor ľudí, ktorí s nimi roky nehýbali. Pasívnych sporiteľov, teda tí, ktorí od roku 2013 vo svojom dôchodkovom sporení neurobili zmeny, rozdelia do dvoch skupín. Do prvej skupiny patria ľudia narodení do roku 1968.

Výraznejšie presuny nastanú u sporiteľov, ktorí sa narodili po roku 1969. Štát ich úspory začne automaticky presúvať do výnosnejších, ale rizikovejších fondov. V súčasnosti je týchto sporiteľov viac ako pol milióna.

Ak sporitelia nechcú dať peniaze do rizikovejších fondov, môžu to svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti oznámiť do konca mája. Ich úspory sa tak budú naďalej zhodnocovať v garantovaných fondoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko