Na hlavný obsah

Opakované voľby v Berlíne vyhrali konzervatívci

Získali vyše 28 percent.

Opakované voľby v Berlíne vyhrali konzervatívci
Líder konzervatívcov v Berlíne Kai Wagner. Foto: TASR/AP

Opakované regionálne voľby v Berlíne v nedeľu (12. 2.) jasne vyhrala doteraz opozičná konzervatívna Kresťanskodemokratická únia (CDU). Po sčítaní takmer všetkých volebných okrskov získala 28,2 % hlasov. O druhé miesto sa delia Zelení so sociálnymi demokratmi (SPD) primátorky Franzisky Giffeyovej.

Líder konzervatívcov Kai Wegner už oznámil, že chce metropolu viesť. Nádeji sa však nevzdávajú ani Zelení, ktorí uviedli, že chcú pokračovať v doterajšej koalícii s SPD a postkomunistickou Ľavicou.

CDU je jasným víťazom hlasovania, v metropole vyhrala regionálne voľby prvýkrát od roku 1999. Pri posledných voľbách v septembri 2021 získali konzervatívci 18 % hlasov, teraz si o desať percentuálnych bodov polepšili. SPD, ktorá pred rokom a pol vyhrala s 21,4 % hlasov, skončila so Zelenými druhá s 18,4 percenta hlasov.

Ako porazených označujú médiá sociálnych demokratov a tiež liberálnych slobodných demokratov (FDP), ktorí s 4,6 % hlasov zostali pod päťpercentnou hranicou pre vstup do berlínskej Poslaneckej snemovne. O zhruba dva percentuálne body oproti roku 2021 si pohoršila aj strana Levice, ktorá teraz získala 12,2 % hlasov.

Lepšie sa naopak darilo pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá získala 9,1 % hlasov, čo je o 1,1 percentuálneho bodu viac ako v septembri 2021.

Vláda v metropole

Berlínčania podľa Wegnera dali konzervatívcom jasný mandát mesto viesť. „Je to jasný vládny záväzok pre CDU,“ povedal Wegner svojim priaznivcom. Poznamenal, že je otvorený koaličným rokovaniam.

To v prípade CDU znamená rozhovory s SPD a Zelenými. S Ľavicou ani s AfD konzervatívci rokovať nechcú. Ľavicu považujú za krajne ľavicovú a AfD za krajne pravicovú stranu.

Volebná líderka Zelených Bettina Jaraschová v rozhovore s verejnoprávnou televíziou ARD povedala, že sa rozhovorom s CDU brániť nebude. „Už sme však povedali, čo uprednostňujeme. Ak budeme mať možnosť pokračovať v koalícii s SPD a Ľavicou, najlepšie pod zeleným vedením, tak to urobíme, „dodala.

Nedeľné voľby sa konali z nariadenia berlínskeho ústavného súdu, podľa ktorého hlasovanie v septembri 2021 sprevádzali natoľko závažné pochybenia, že bolo potrebné voľby zopakovať.

Šéf berlínskej volebnej komisie Stephan Bröchler povedal, že hlasovanie bolo bez problémov. Spokojní boli aj zástupcovia Rady Európy, ktorí voľby sledovali. Delegácia týchto medzinárodných pozorovateľov agentúre DPA oznámila, že priebeh hlasovania bol veľmi dobrý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet