Na hlavný obsah

Regionálne voľby v Berlíne sa musia zopakovať, rozhodol ústavný súd

Hlasovanie sa musí uskutočniť do 90 dní.

Regionálne voľby v Berlíne sa musia zopakovať, rozhodol ústavný súd
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Minuloročné regionálne voľby v Berlíne sa musia pre chaos úplne zopakovať. V stredu (16. 11.) o tom rozhodol berlínsky ústavný súd. Verdikt sa týka výberu berlínskej Poslaneckej snemovne a tiež zastupiteľstiev mestských častí.

Hlasovanie sa musí uskutočniť do 90 dní od verdiktu, za pravdepodobný termín preto šéf berlínskej volebnej komisie považuje 12. február 2023.

Berlínčanov čaká tiež opakovanie časti spolkových volieb, ktoré sa v metropole konali vlani v septembri spoločne s tými regionálnymi. Minulý týždeň o tom rozhodol Spolkový snem.

Pôvodná možnosť usporiadať opakované voľby v jednom termíne sa teraz zdá ako nereálna, keďže sa očakáva, že rozhodnutie poslancov bude musieť posúdiť ešte spolkový ústavný súd. Opozícia totiž požaduje, aby sa náhradné spolkové voľby konali vo viacerých berlínskych okrskoch, ako na koľkých sa poslanci zhodli.

Verdikt berlínskeho ústavného súdu, ktorý sa týka len regionálnych volieb, nie je prekvapujúci. Predsedníčka súdu Ludgera Seltingová totiž už pri septembrovom pojednávaní konštatovala, že pochybenia boli natoľko závažné, že bude nevyhnutné hlasovanie usporiadať znova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet