Na hlavný obsah

Ruské víťazstvo v Bachmute by malo skôr symbolický význam, tvrdí analytik

Kremeľ sa ho snaží už pol roka obkľúčiť a dobyť.

Ruské víťazstvo v Bachmute by malo skôr symbolický význam, tvrdí analytik
Ukrajinskí vojaci hliadkujú v meste Bachmut. Foto: TASR/AP

Kremeľ tvrdí, že ruskí vojaci sa na ukrajinskom fronte posunuli o dva kilometre na západ. Najtvrdšie boje prebiehajú pri Bachmute v Doneckej oblasti. Podľa analytika by ruské víťazstvo malo skôr symbolický význam a pozornosť treba sústrediť inde.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Juríková.

„Snažíme sa, čo to dá, aby sme mesto udržali,“ hovorí reportérke BBC kapitán Myhailo z ukrajinskej 93. mechanizovanej brigády v Bachmute. Dodáva, že napriek obmedzeným zdrojom verí vo víťazstvo Ukrajiny aj na tomto fronte.

Ruské taktické schopnosti sa zlepšili

Kremeľ sa Bachmut snaží už pol roka obkľúčiť a dobyť. Vojenský analytik Lukáš Visingr konštatuje, že ruské taktické schopnosti sa od začiatku vojny zlepšili. No úspech v Bachmute by mal skôr symbolický význam.

„Je to akási dopravná križovatka, ale nemá zásadný strategický význam. Navyše je mesto kompletne zničené. Má však veľký politický význam. Rusi nutne potrebujú nejaký úspech a obsadiť konkrétne mesto,“ vysvetlil.

Úspech potrebuje podľa Visingra najmä šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý cez víkend mimoriadne prízvukoval, že za dobytím obce Krasna Hora na sever od Bachmutu sú práve Vagnerovci.

„Chcem zdôrazniť, že v okolí Bachmutu okrem nás nie je nikto. Žiadnej inej špeciálnej jednotke sa nepodarilo nič obkľúčiť, dobyť alebo zastaviť. V rádiuse 50 kilometrov okolo Bachmutu sú iba Vagnerovci,“ povedal.

Stiahnutie by neznamenalo katastrofu

Ak by sa aj ukrajinskí vojaci z Bachmutu stiahli, podľa Visingra by sa len presunuli na niektorú z radu ďalších obranných línií a pre Kyjev by to neznamenalo strategickú katastrofu.

„V tomto zmysle je ďaleko dôležitejšie sledovať boje viac na severe v oblasti Svatove a Kreminny, tam prebiehajú veľmi intenzívne strety. Ak by sa tam Ukrajincom podarilo prelomiť ruské línie a postupovať ďalej, mohla by to byť pre Rusov takmer katastrofa,“ vysvetlil.

Dodal, že je to ta najmä preto, lebo ďalej smerom na východ leží mesto Starobilsk. „Prakticky všetko zásobovanie ruských jednotiek v Luhanskej oblasti prechádza práve cez neho,“ skonštatoval.

Britské ministerstvo obrany s odvolaním na údaje ukrajinského ministerstva obrany tvrdí, že za posledné dva týždne ruské sily registrujú najvyššie straty na životoch od začiatku vojny.

Podľa Kyjeva Kremeľ denne prichádza o vyše 820 vojakov. Londýn priznáva, že informácie nie je možné nezávisle overiť, no zdroj považuje za dôveryhodný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál