Na hlavný obsah

Slovenská firma tesne pred vojnou otvorila na Ukrajine tepláreň. Tamojšie domácnosti zásobuje teplom aj teraz

Aj takto pomáha ľuďom postihnutým vojnou.

Slovenská firma tesne pred vojnou otvorila na Ukrajine tepláreň. Tamojšie domácnosti zásobuje teplom aj teraz
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vojna na Ukrajine zasiahla aj slovenské hospodárstvo. No podnikanie uprostred konfliktu si mnohí nevedia ani len predstaviť. RTVS priniesla príbeh slovenskej firmy, ktorá stále funguje, a to dokonca priamo v ruskom pohraničí na východnej Ukrajine.

Firma, pre ktorú pracuje manžel pani Ludmily Nizovijovej, ju spolu s deťmi priviedla na Slovensko. Dočasne žijú v Hriňovej. Vojna ich vyhnala zo svojho domova.

„Hlavné je, že naše deti sú tu v bezpečí. Nepočujú streľbu, nepočujú hučať sirény. Myslím, že tu budeme dovtedy, kým sa neskončí vojna. Pokiaľ nebudeme mať istotu, že naše deti sú v bezpečí,“ skonštatovala.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj toto je jeden z príkladov ako Slovensko pomáha Ukrajine. Tesne pred vypuknutím vojny otvorili Slováci na Ukrajine novú tepláreň. Zabezpečujú vykurovanie v meste Bilopillya, sotva 10 kilometrov od ruskej hranice. V 15-tisícovom meste dodávajú teplo pre približne 3 000 bytov.

Tamojší riaditeľ teplární Valerij Nizovij prišiel na Slovensko. Ukázal následky vojny. Nedávne boje poškodili aj jednu z teplární. „Do vojny bolo dobre. Zmiešané rodiny spolu dobre fungovali – Rusi s Ukrajincami. Nikomu to nevadilo, kým Putin nenarobil peklo,“ povedal riaditeľ teplární, ktorý sa po mesiacoch odlúčenia sa teraz opäť stretol s manželkou a deťmi.

Na Ukrajinu musí chodiť stále

V Bilopillji je v noci približne mínus deväť stupňov. Aj vďaka Slovákom, ktorí tam stále prevádzkujú niekoľko kotolní, tak majú Ukrajinci teplo aspoň doma. Účty za energie im pomáha splácať tamojšia vláda. „Iná možnosť nie je, musím sa tam opäť vrátiť. Ľudia potrebujú teplo,“ skonštatoval Nizovij.

Slováci, ktorí zainvestovali na Ukrajine zažívajú zložité obdobie. Napriek tomu sa im podarilo zorganizovať aj zbierku na generátor, ktorý zabezpečí nepretržitú prevádzku tamojších teplární. Z slovenskú pomoc sú vďační aj manželia Nizovijovci.

„Vytrvalosť tých Ukrajincov je pre mňa úžasná. Akým spôsobom oni prežívajú, to dáva takú nádej, že keď tá vojna skončí, tak sa tá krajina obnoví a dá sa do normálnych koľají,“ uzavrel riaditeľ teplárenskej spoločnosti Ivan Ďuďák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet