Na hlavný obsah

Ukrajinské mestá vrátane Kyjeva hlásia ďalšie veľké vzdušné útoky ruských síl

Podľa starostu ide o najväčší útok na mesto od začiatku invázie.

Ukrajinské mestá vrátane Kyjeva hlásia ďalšie veľké vzdušné útoky ruských síl
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Němeček Pavel

Ukrajinské úrady hlásia ďalšie veľké vzdušné útoky ruských síl. Rusko v noci na piatok (10. 2.) a dopoludnia vypálilo na Ukrajinu 71 riadených striel, z ktorých 61 zostrelila protivzdušná obrana, oznámil neskôr veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Ruské sily podľa neho vystrelili na Ukrajinu tiež až 35 rakiet S-300 a vyslali sedem útočných dronov. Podľa ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka zasiahli energetické zariadenia v šiestich regiónoch, čo má za následok výpadky v dodávkach elektriny na väčšine Ukrajiny. Zatiaľ nie sú správy o žiadnych obetiach na životoch, avšak podľa šéfa Charkovskej oblasti Oleha Synehubova osem ľudí utrpelo zranenia, píše agentúra Reuters.

Zvuky explózií boli dopoludnia hlásené z Kyjeva, Kryvého Rihu alebo Poltavskej, Kirovohradskej a Charkovskej oblasti, uviedla BBC. Viaceré energetické zariadenia na východe, juhu aj na západe Ukrajiny zasiahli ruské strely a bezpilotné lietadlá. Oznámila to ráno podľa agentúry Reuters ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho.

„Najzložitejšia situácia je v Záporožskej, Charkovskej a Chmelnickej oblasti,“ uviedol neskôr Haluščenko.

„Ďalší pokus zničiť ukrajinský energetický systém a pripraviť Ukrajincov o svetlo, teplo a vodu,“ napísal na telegrame ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Zároveň uviedol, že Rusko vyslalo na Ukrajinu vyše 50 riadených striel, pričom väčšinu zostrelila protivzdušná obrana.

„Pre ustavičné útoky sú poškodené takmer dve desiatky energetických blokov tepelných elektrární. Ak k tomu prirátame skutočnosť, že časť našich energetických objektov je okupovaná, tak Ukrajina dočasne prišla o 44 percent výroby elektriny z jadra, 75 percent kapacít tepelných elektrární a 33 percent teplární, „povedal premiér na rokovaní vlády podľa agentúry Interfax-ukrajina.

„Napriek tomuto teroru, väčšina Ukrajincov má teplo, vodu a svetlo. Pokračujú opravy a máme dosť zdrojov do konca zimy, od partnerov dostávame generátory a ďalšie zariadenia. Vydržali sme vyše desiatky útokov počas 123 dní energetického terorizmu a úspešne zvládneme túto vykurovaciu sezónu,“ zdôraznil.

Zostrelili 10 rakiet nad mestom

Reportéri agentúry Reuters dopoludnia uviedli, že v Kyjeve a okolí počuli najmenej tri explózie. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že protivzdušná obrana zostrelila nad mestom desať rakiet. Trosky strely podľa úradov poškodili súkromný dom, dve autá a elektrické siete v jednej z kyjevských štvrtí, píše Reuters.

Mesto Záporoží hlásilo v noci na piatok 17 vzdušných úderov na svojom území. Podľa starostu Anatolija Kurteva ide o najväčší útok na mesto od začiatku invázie. 

„Počas jednej hodiny bolo v meste zaznamenaných 17 nepriateľských vzdušných úderov. To je najvyšší počet od začiatku plnohodnotnej invázie,“ uviedol tajomník záporožskej mestskej rady Kurtev a dodal, že útoky smerovali na energetické objekty.

Charkovom otriaslo nad ránom asi desať výbuchov, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Časti druhého najväčšieho ukrajinského mesta sa podľa neho kvôli tomu ocitli bez dodávok elektriny, tepla a vody.

Rusko vo štvrtok večer vypustilo na Ukrajinu tiež bezpilotné lietadlá iránskej výroby, uviedli ukrajinské úrady. Drony boli spozorované v Dnepropetrovskej, Záporožskej, Doneckej a Charkovskej oblasti.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať neskôr v ukrajinskej televízii povedal, že protivzdušná obrana zostrelila päť zo siedmich bezpilotných lietadiel a päť zo šiestich rakiet Kalibru vypálených na Ukrajinu. Okrem toho Rusko podľa ukrajinského letectva vypálilo na Charkovskú a Záporožskú oblasť najmenej tri desiatky rakiet S-300.

Rusko, ktoré na Ukrajinu vojensky zaútočilo na konci vlaňajšieho februára, v októbri zintenzívnilo vzdušné údery na energetickú infraštruktúru.

Prezidentská kancelária oznámila, že šéf štátu Volodymyr Zelenskyj zvolal v piatok vrchné velenie ozbrojených síl. Na stretnutí sa preberala situácia na fronte v Donbase a tiež efektívnosť protivzdušnej obrany.

Vyhlásili poplach

Na celom území Ukrajiny v piatok popoludní vyhlásili letecký poplach, ktorým je už tretím v priebehu dňa. Ako spresnila stanica BBC, predchádzal tomu štart niekoľkých stíhačiek MiG-31 s raketami Kalibr z územia Bieloruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet