Na hlavný obsah

Školskí inšpektori odhalili nedostatky v prijímacích skúškach na niektoré gymnáziá

V testoch sa objavilo aj učivo, ktoré nepreberali.

Školskí inšpektori odhalili nedostatky v prijímacích skúškach na niektoré gymnáziá
Na ilustračnej snímke test. Foto: RTVS

Školskí inšpektori odhalili nedostatky v prijímacích skúškach na niektoré gymnáziá. V testoch sa objavilo aj učivo, aké žiaci na základných školách nepreberali.

Niektoré gymnáziá dali do testov náročnejšie úlohy ako iní. Podľa školskej inšpekcie tým porušili predpisy. Platí to najmä pre školy, kam sa hlási najviac detí.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Barbora Škulová:

„Tie úlohy sa viazali na encyklopedické vedomosti, to znamená zapamätať si hlavne z literatúry a vyžadovali vedomosti, ktoré sa deti jednoducho neučili. Či pandémia bola alebo nebola, nemali ich odkiaľ vedieť,“ ozrejmila Alžbeta Štofková Dianovská, riaditeľka Štátnej školskej inšpekcie.

„Ak sa nejaký deviatak, ktorý sa hlási na strednú školu na gymnázium, neodstane na svoju školu len kvôli tomu, že tam je otázka, ktorá nie je zahrnutá v kurikulách, tak je to problém,“ dodal Igor Furdík, viceprezident Aliancie stredoškolákov.

Prijímacie testy si pripravuje škola sama alebo si na to najíma firmu. Tá by mala zohľadniť, že v testoch bude len to, čo už žiaci na základných školách preberali.

„Pretlak na jednotlivé typy štúdia môže spôsobiť , že úlohy budú náročnejšie pretože treba nejakým spôsobom vydiferencovať žiakov a druhá vec je, že každá škola chce tých najlepších získať pre svoje štúdium,“ odôvodnil Pavel Sadloň, prezident Zväzu školských asociácií a združení SR.

Základné školy argumentujú, že dodržiavajú predpísané osnovy. Nižšiu úroveň niektorých žiakov pripúšťajú. Mnohí rodičia preto v snahe dostať dieťa na dobré gymnázium platia doučovanie.

Podľa školskej inšpekcie by testy mali pripravovať učitelia. Preto odporúča, aby im školy zabezpečili odborné školenia, kde sa to naučia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko