Na hlavný obsah

V meste s najhorším ovzduším obyvateľom zadarmo vymenia staré kotly za nové

Bude sa to týkať sto domácností.

V meste s najhorším ovzduším obyvateľom zadarmo vymenia staré kotly za nové
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mesto Jelšava v okrese Revúca by malo získať peniaze na zlepšenie kvality ovzdušia. Ide o pilotný projekt ministerstva životného prostredia. Sto domácnosti si bude môcť bezplatne vymeniť staré vykurovacie zaradenia za nové. Jelšava dlhodobo patrí k mestám s najhorším ovzduším.

„Dôvodom je hlavne to, aby sa zvýšila kvalita ovzdušia, odstránila sa početnosť smogových situácií. Napríklad minulý rok to bolo okolo 80 dní, keď sa prekročila hodnota 50 mikrogramov na kubický meter,“ hovorí Milan Kolesár, primátor mesta Jelšava.

Už teraz môžu ľudia podávať žiadosti. Odborníci urobia audit a rozhodnú, aké nové zariadenia by jednotlivým domácnostiam vyhovovali. Projekt je ešte v štádiu príprav. Z environmentálneho fondu by na to malo byť vyčlenených približne jeden a pol milióna eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Cieľom je montáž týchto zariadení do domácnosti do začiatku vykurovacej sezóny. Zachytiť vlastne už tú prvú vykurovaciu sezónu 2023- 24, či toto opatrenie malo vplyv na ovzdušie,“ povedal Kolesár.

„Pokiaľ by sa skutočne podarilo vymeniť sto najhorších kotlov, ktoré k emisiám prispievajú najväčším podielom tuhých prachových častíc, tak by sme určite zaznamenali nejaké zlepšenie. Nehovorím že obrovské, ale určite by to prispelo k zlepšeniu kvality ovzdušia,“ vyhlásil Martin Kremler, vedúci odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ.

Súčasťou projektu bude aj výroba brikiet mestskými spoločnosťami pre potreby obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny