Na hlavný obsah

Spráchnivené dosky, hrdzavé reťaze aj klince, ktoré trčia a môžu zraniť. Tak vyzerajú mnohé detské ihriská

Správcovia sa o ihriská nestarajú, tvrdia odborníci.

Spráchnivené dosky, hrdzavé reťaze aj klince, ktoré trčia a môžu zraniť. Tak vyzerajú mnohé detské ihriská
Ilustračná snímka detského ihriska. Foto: RTVS

Spráchnivené dosky, hrdzavé reťaze aj klince, ktoré trčia a môžu zraniť. Tak vyzerajú mnohé detské ihriská na Slovensku. Európska norma pritom nariaďuje ich pravidelnú revíziu. Podľa odborníkov sa správcovia o ihriská nestarajú.

S odborníkom štáb RTVS navštívil náhodne vybrané bratislavské ihrisko. „Sú tu odhnívajúce nožičky na stĺpikoch. Rôzne odhnité časti dreva, trčiace klince, ostré kovové a hrdzavé časti,“ priblížil architekt zaoberajúci sa detskými ihriskami Juraj Jurík.

Prevádzkovateľ ihriska hovorí, že sa oň stará. „Tá údržba znamená starostlivosť o celkovú čistotu tohto priestoru. Od hrabania lístia, úpravu pieskovísk, opravu a údržbu všetkých zariadení, uviedol,“ riaditeľ Ružinovského športového klubu Ľubomír Lenár.

Stav detských ihrísk monitorovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Prevádzkovateľ zároveň priznáva, že mnohé časti ihriska nie sú vo vyhovujúcom stave. Chystajú sa ho preto zrekonštruovať. Európska norma však nariaďuje pravidelnú údržbu a jedenkrát ročne aj kontrolu nezávislou osobou.

„Sú prevádzkovatelia zodpovednejší, ktorí to reálne robia. No sú takí, ktorí to nerobia a tým pádom ihriská chátrajú. Nikto to nesleduje,“ dodal Jurík. „Najväčšími nedostatkami býva chýbajúci dopadový povrch, krátka vzdialenosť medzi hernými prvkami či ich nevyhovujúci stav,“ skonštatoval.

Zodpovedný je prevádzkovateľ

V prípade problémov s hernými prvkami môžu rodičia podať podnety na miestny úrad. „A my ich následne adresujeme našim kolegom z investičných činností, ktorí tento problém riešia,“ uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Petržalka Mária Halašková.

Odborník pripomína, že rodičia by sa nemali vzdávať. Prevádzkovateľ je za ihrisko zodpovedný, aj keď si tam napríklad namontuje tabuľu s nápisom ‚Hra na vlastné riziko‘. „Keď sa stane úraz, bude sa skúmať, či to ihrisko bolo správne naprojektované, zrealizované či bolo udržiavané. Čiže zodpovednosť je na tom prevádzkovateľovi,“ uzavrel Jurík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko