Na hlavný obsah

Projekty proti chudobe pomohli tisíckam Rómov nájsť si zamestnanie či zaradiť deti do škôlok

Na pomoc išlo za sedem rokov až 64 miliónov eur.

Projekty proti chudobe pomohli tisíckam Rómov nájsť si zamestnanie či zaradiť deti do škôlok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Až 64 miliónov eur za sedem rokov. Toľko išlo na pomoc Rómom cez národné projekty. Čerpali ich v 150 obciach. Niekde je vidieť zlepšenie, sú však aj také dediny, kde systém pomoci zlyháva.

Podporili terénnu sociálnu prácu, zaraďovanie detí do materských škôl, čiastočne sa podarilo vysporiadať pozemky v 19 dedinách, kde majú osady. Získali prácu pre 7 000 Rómov a 3 000 klientov oddlžili.

„V Jarovniciach bolo pred siedmimi rokmi zamestnaných 50 ľudí a momentálne je ich zamestnaných 700 až 1 000. Tie projekty sú veľmi nápomocné samospráve a ja sa čudujem, že kolegovia do toho nechcú ísť,“ uviedol starosta Jarovníc Florián Giňa.

Naráža na to, že peniaze išli len tam, kde o ne prejavili záujem starosta a obecní poslanci „Venovať sa marginalizovaným rómskym komunitám v obciach je téma, kde samosprávy nezískavajú body,“ priblížil splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero.

Osady ako zdroj infekčných chorôb

Mnohí starostovia si však uvedomujú, aké dôležité je vyriešiť situáciu ľudí, ktorí žijú na okraji spoločnosti. Pomáhajú tak aj ostatným. Osady sú totiž aj zdrojom infekčných chorôb. V Hranovnici majú aj teraz medzi najchudobnejšími 14 prípadov tuberkulózy.

Téme chudoby sa venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

„U nás v obci je momentálne najvyšší výskyt aktívnych prípadov tuberkulózy na Slovensku. Sú domácnosti, ktoré nemajú pitnú vodu. Priorita je riešiť hygienu, bývanie, pitnú vodu a aj zdravotné povedomie,“ uviedla starostka obce Hranovnica Angelika Farkašová.

Pani Kristína tuberkulózu zatiaľ nemá, ale žije v takej biede, že infekčná choroba len čaká na svoju príležitosť. Terénna sociálna pracovníčka jej pomohla vybaviť dôchodok či lekára. To je všetko, čo môže v tejto chvíli pre ňu urobiť.

Až 907 miliónov z európskeho rozpočtu má prísť na pomoc Rómom v novom programovacom období. Koľko z týchto peňazí sa reálne dostane priamo k najchudobnejším, ukážu nadchádzajúce roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny