Na hlavný obsah

Smeruje do nemocnice. Slovenská nádej ide namiesto Rigy pod nôž

O premiérový šampionát ho obrala zlomená kostička v zápästí.

Smeruje do nemocnice. Slovenská nádej ide namiesto Rigy pod nôž
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hokejisti bratislavského Slovana v uplynulom ročníku sklamali. Po dvanástich rokoch ostali pred bránami semifinále, kam ich nepustili obetaví Michalovčania.

„Ako tím sme jednoznačne neuspeli. Zo svojho pohľadu som ale vďačný za príležitostí, ktoré mi boli poskytnuté. Pomohlo mi to do reprezentácie, no jedným dychom musím dodať, že stále môžem byť ešte lepší,“ hodnotí druhú sezónu v hlavnom meste obranca Andrej Golian.

Takmer dvojmetrový banskobystrický rodák aj napriek dostatočnému priestoru dokázal vydolovať z vyše päťdesiatich stretnutí len deväť bodov za prihrávky.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Šancí na góly bolo neúrekom. Jednoducho sa asi odo mňa odklonilo šťastie, že mi to tam nechcelo padnúť. Mám teda na čom zapracovať. Do budúcej sezóny to potrebujem vylepšiť a verím, že budú naskakovať nejaké presné zásahy,“ vraví k bezgólovej bilancii Golian, ktorý takýto výsledok zopakoval spred dvoch rokov z Detvy, avšak bol tam výrazný nepomer odohratých zápolení. Vtedy sa predstavil len v deviatich kolách.

Na snímke vpravo obranca Andrej Golian v prípravnom dueli so Švajčiarskom. Foto: TASR/AP

Nakoľko mali slovanisti už koncom marca dovolenky a reprezentanti otvárali svoj kemp, pozvánky doň pristáli na stoloch Hlavaja, Gachulinca, Takáča aj samotného Goliana.

„Čelili sme obrovskej konkurencii. Je ťažké presadiť sa popri takých hráčoch, ktorí sú tam. V mojom prípade to bola smola, pretože ma z hry vyradilo zranenie ruky. Na majstrovstvách sveta hrajú hokejisti, ktorí sú vo forme,“ odmietol 22-ročný extraligový hokejista akékoľvek úvahy o tom, že za vyradením spomenutého dua okrem prvého menovaného je slabá sezóna Bratislavčanov.

Zranenie, ktoré si vyžaduje skalpel

V čase nahrávania tohto rozhovoru bol smoliar z prípravy tesne pred prijatím na do nemocnice, kde sa podrobí operácii zlomenej kostičky v zápästí.

„Na tréningu som narazil rukou do mantinelu. Následné RTG vyšetrenie potvrdilo zlomeninu. V utorok idem pod nôž. Bohužiaľ, aj takéto nepríjemné udalosti sú súčasťou hokeja. Dúfam, že moje snahy zahrať si na šampionáte neskončili a budem robiť všetko pre to, aby som sa tam dostal,“ doplnil so zdravým sebavedomím Golian, ktorý ihneď dodal, prečo sa uskutoční zákrok s trojtýždňovým oneskorením.

„Postihnuté miesto som mal opuchnuté a v takom prípade treba čakať, kým opuch zmizne,“ dal informáciu na pravú mieru.

Slovenskí hokejisti ani zďaleka nemajú istotu prvej štvorky, ktorá zabezpečí najdôležitejšie stretnutia turnaja.

„V dnešnej dobe sa nedá hovoriť o pokojnom priebehu. Všetky krajiny sa kvalitatívne niekam posunuli. Škoda, že sme nebodovali s Českom, pretože nebolo to nemožné. Do konca skupiny máme piatich súperov a keď každému zoberieme nejaký bod, bude to dobré,“ predpovedá slovenský mladík, ktorý nechýbal v mládežníckych kategóriách na MS U18 a U20.

K skvalitneniu defenzívneho postu by mal pomôcť Šimon Nemec. Dvojka minuloročného draftu prežila výborný rok v AHL. Zaradila sa medzi cenné články tímu Utica Comets.

„Samozrejme, že ma to ťahalo na ľadovú plochu, keď som pozeral naše zápasy. Mrzí ma, že tam nie som, no chalanom fandím od začiatku až do konca,“ uzavrel Andrej Golian, ktorý je Hlavajov i Mudrákov rovesník.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport