Na hlavný obsah

Biden v prejave prirovnal čínskeho prezidenta k diktátorom

Vzťahy medzi USA a Čínou sú dlhodobo napäté.

Biden v prejave prirovnal čínskeho prezidenta k diktátorom
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden prirovnal počas svojho utorkového (20 . 6.) prejavu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga k „diktátorom“. Biden to povedal za prítomnosti novinárov počas svojho prejavu na podujatí pre darcov americkej Demokratickej strany, informovala o tom agentúra AFP.

Čínskeho prezidenta podľa Bidena rozhneval incident z februára tohto roka, keď ponad územie Spojených štátov letel čínsky balón, ktorý podľa Washingtonu slúžil na špionáž, a následne ho zostrelili americké stíhačky.

Dôvod, prečo sa Si Ťin-pching veľmi rozčúlil, keď Biden nechal zostreliť čínsky balón, je podľa neho ten, že „nevedel, že tam vôbec je“. „Myslím to vážne. Pre diktátorov je to veľká hanba, keď nevedia, čo sa stalo,“ povedal Biden. Podľa neho bol čínsky prezident po zostrelení balóna „vo veľkých rozpakoch“ a poprel, že tam balón vôbec bol.

Biden, ktorý sa vo veku 80 rokov uchádza o znovuzvolenie, tiež odbil obavy v súvislosti s Pekingom. Tvrdí, že „Čína má skutočné ekonomické ťažkosti“, cituje AFP.

Jeho najnovšie výroky podľa tejto agentúry zrejme vyvolajú v Pekingu veľký nesúhlas. Čínu pritom len pred niekoľkými dňami navštívil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, aby zmiernil napätie medzi dvoma svetovými mocnosťami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet