Na hlavný obsah

Chlapca zo Spiša odsúdili za to, že rozbil okno na okoloidúcom autobuse

Dopravcovi musí zaplatiť pokutu.

Chlapca zo Spiša odsúdili za to, že rozbil okno na okoloidúcom autobuse
Rozbité okno autobusu. Foto: RTVS

Chlapec z Rudnian, ktorý hodil do autobusu kameň a rozbil na ňom sklo, sa musel postaviť pred súd. Ten ho uznal vinným, pretože súkromnej spoločnosti, spôsobil škodu za vyše dvetisíc eur. Nájsť a odsúdiť páchateľa takejto činnosti sa podarilo prvýkrát.

V Rudňanoch na Spiši niektoré deti a tínedžeri hádžu do áut, autobusov, ale i okoloidúcich ľudí kamene. Vlani v septembri 14-ročný chlapec hodil kameň za odchádzajúcim autobusom a rozbil na ňom okno. Hoci je ťažké vypátrať vinníka, v tomto prípade sa to podarilo. Okresný súd v Spišskej Novej Vsi uznal Jána D. z osady Zabijanec vinným.

“Krajský súd v Košiciach upustil od potrestania obžalovaného a zaviazal ho zaplatiť poškodenej spoločnosti Eurobus škodu vo výške 2 040,50 eur,” uviedla hovorkyňa Krajského súdu Košice Anna Pančurová.

Téme sa v regionálnych správach venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Útoky na autobusy v Rudňanoch zažil aj profesionálny vodič Peter Mikuš, ktorý jazdil na linke Spišská Nová Ves-Rudňany.

“Stalo sa aj mne osobne, išiel som s autobusom, za mnou išlo policajné auto a aj tak mi rozbili okno. Bohužiaľ, strieľajú to s gumipuškami do autobusu. Určite sa teraz začnú báť, keď už jeden je potrestaný. Je to exemplárny prípad, takže určite čakáme, že sa to teraz zlepší,” uviedol vodič autobusu.

Chýba poriadková služba

V tunajšej osade Zabijanec je najvypuklejší problém s hádzaním kameňov do áut či autobusov najmä v letnom období, keď deti nechodia do školy a sú doma. Obecní policajti sa spoliehali, že im v problémových lokalitách pomôžu chlapi z miestnej občianskej a poriadkovej služby (MOPS). Projekt však aktuálne nefunguje. 

“Momentálne čakáme na potvrdenie výzvy a na nový projekt MOPS. Táto rómska hliadka nám na tých stanovištiach dokázala udržať poriadok relatívne na dobrej úrovni,” vysvetlil načelník Obecnej polície v Rudňanoch Miroslav Gonda.

Spoločnosť Eurobus plánuje nakúpiť niekoľko nových autobusov. V štyroch z nich bude kamera. Veria, že práve táto novinka pomôže znížiť počet podobných incidentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny