Na hlavný obsah

Ďalšie obete sekty: Na hladovku, ktorú prikázali kňazi, zomrelo už vyše 300 ľudí

Členovia sekty verili, že pri dodržiavaní pôstu sa dostanú do neba.

Ďalšie obete sekty: Na hladovku, ktorú prikázali kňazi, zomrelo už vyše 300 ľudí
Vykopané telá mŕtvych Keňanov. Foto: ČTK/AP

Hladovku, ktorú veriacim v Keni z náboženských dôvodov nariadilo vedenie evanjelickej sekty, neprežilo viac ako 300 ľudí. Polícia v utorok (13. 6.) v lese Shakahola na východe krajiny našla ďalších 19 tiel, uviedol podľa agentúry AFP zástupca miestnych úradov.

Členovia sekty verili, že pri dodržiavaní extrémneho pôstu sa dostanú do neba a stretnú sa s Ježišom Kristom. Vyšetrovatelia už skôr uviedli, že takto im to hovoril šéf sekty Paul Mackenzie.

Prvé obete objavili 13. apríla a úrady stále pátrajú po ďalších telách v lese Shakahola, ktorý má rozlohu 15-tisíc hektárov. Nachádza sa neďaleko prístavného mesta Malindi. „Počet mŕtvych sa po exhumácii ďalších 19 tiel zvýšil na 303,“ povedala v utorok agentúre AFP zástupkyňa miestnych úradov Rhoda Onyanchaová.

Ďalších viac ako 600 ľudí je nezvestných, dodala. Agentúra Reuters píše, že vyšetrovatelia minulý týždeň rozšírili priestor, v ktorom pátrajú, aby sa zvýšili šance na nájdenie ďalších obetí.

V pondelok obvinili 65 stúpencov samozvaného pastora Mackenzieho z pokusu o samovraždu a poslali ich do väzby. Podľa agentúry AP držali niekoľko dní protestnú hladovku proti tomu, že ich držia v záchrannom centre. Do toho sa dostali po tom, čo ich lekári prepustili z nemocnice v Malindi, kde sa liečili pre podvýživu.

Už v máji minister vnútra Kithure Kindiki dal najavo, že si robí starosti, pretože niektorí z preživších odmietajú jesť. Povedal vtedy, že jeden z nich zomrel.

Terorizmus či genocída?

Mackenzie, pôvodnou profesiou vodič taxi, bol od 14. apríla vo väzbe a neskôr ho prepustili na kauciu, píše agentúra AP. Agentúra AFP predtým uviedla, že je stále vo väzbe. Tento týždeň sa má s ním konať ďalšie súdne pojednávanie.

Kenský prezident William Ruto ho prirovnal k teroristovi. Podľa ministra vnútra Kindikiho sa bude pokračovať v exhumáciách z hromadných hrobov. Naznačil, že pastora by mohli obžalovať z terorizmu alebo zo zločinov súvisiacich s genocídou.

Britská BBC na svojich internetových stránkach píše, že etiópske úrady deportovali do Ugandy členov sekty, ktorých jej vodca presvedčil, aby prišli do Etiópie. Sľuboval im, že keď sa budú 40 dní pôstiť, stretnú sa s Ježišom Kristom.

Asi 80 členov tejto náboženskej skupiny sa zbavilo svojho majetku a cestovali asi 500 kilometrov z východnej Ugandy do južnej Etiópie. Polícia v oboch krajinách pátra po šéfovi sekty Simonovi Opolotovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet