Na hlavný obsah

Detská fakultná nemocnica v Košiciach obmedzuje poistencom VšZP plánovanú zdravotnú starostlivosť

Poisťovňa prišla s ponukou navýšenia platieb.

Detská fakultná nemocnica v Košiciach obmedzuje poistencom VšZP plánovanú zdravotnú starostlivosť
Ilustračná snímka. Foto: SITA/Marián Peiger

Detská fakultná nemocnica (DFN) Košice zatiaľ nereagovala na poobednú ponuku zvýšenia platieb od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Informoval o tom jej hovorkyňa Eva Peterová. Zdôraznila, že aj v prípade nezmluvného vzťahu budú mať poistenci zabezpečenú zdravotnú starostlivosť.

„Našich poistencov však ubezpečujeme, že aj v prípade nezmluvného vzťahu s Detskou fakultnou nemocnicou v Košiciach im bude u tohto poskytovateľa i naďalej poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a plánovanú zdravotnú starostlivosť budú mať zabezpečenú u zmluvných poskytovateľov, predovšetkým v regióne Košice a Prešov,“ priblížila Peterová.

VšZP v uplynulom období intenzívne rokovala s DFN v Košiciach o pokračovaní v zmluvnom vzťahu. Doteraz sa však nepodarilo dosiahnuť dohodu. Zamestnanci VšZP v call centre a v pobočkovej sieti budú ľuďom poskytovať plnú súčinnosť.

Nemocnica tvrdí opak

DFN v Košiciach od 1. júla nebude môcť poskytnúť poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) žiadnu plánovanú ústavnú ani ambulantnú zdravotnú starostlivosť. V zdravotníckom zariadení ošetria iba poistencov VšZP vyžadujúcich neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Dôvodom je chýbajúci zmluvný vzťah DFN s VšZP, informovala v piatok (30. 6.) nemocnica. „Pre ďalšie manažovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti odporúčame pacientom VšZP kontaktovať príslušnú pobočku tejto zdravotnej poisťovne,“ uviedol riaditeľ DFN Andrej Koman.

Poisťovňa podľa neho ani po opakovaných rokovaniach nebola ochotná v rámci novej zmluvy od 1. júla poskytnúť nemocnici mesačný objem finančných prostriedkov. A to vo výške vyprodukovaných výkonov tak, aby DFN mohla naďalej poskytovať detským pacientom potrebnú zdravotnú starostlivosť. V celom rozsahu a bez obmedzenia.

„Preto bolo vedenie DFN Košice nútené neprijať nový návrh VšZP. Je v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Nekryje ani neodkladnú produkciu výkonov poskytnutých poistencom VšZP,“ uviedol riaditeľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny