Na hlavný obsah

Eurokomisia chce Ukrajine poskytnúť ďalšiu finančnú pomoc. Ide o balík 50 miliárd eur

Ďalšími peniazmi chcú pomôcť krajinám s migrantmi.

Eurokomisia chce Ukrajine poskytnúť ďalšiu finančnú pomoc. Ide o balík 50 miliárd eur
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) plánuje navýšiť viacročný rozpočet Európskej únie (EÚ) a poskytnúť ďalších 50 miliárd eur v rámci finančnej pomoci Ukrajine v nasledujúcich štyroch rokoch.

Ďalších 15 miliárd eur má v rámci revidovaného rozpočtu do roku 2027 pomôcť európskemu bloku vyrovnať sa s rastúcim počtom prichádzajúcich migrantov. Oznámila to v utorok (20. 6.) predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Nových desať miliárd eur má podľa nej podporiť konkurencieschopnosť európskych firiem v oblasti strategických technológií. Unijná exekutíva tak v rámci tejto revízie požaduje od členských krajín, aby do rozpočtu pridali celkovo 66 miliárd eur, povedala šéfka EK.

„Žijeme v úplne inom svete ako v roku 2020, keď sa viacročný rozpočet prerokoval,“ vyhlásila von der Leyenová. Odvolala sa pritom na dôsledky ruskej agresie na Ukrajine a s ňou súvisiacu ekonomickú krízu.

Komisia preto podľa nej navrhla zvýšenie rozpočtu, ktoré je presne zacielené a obmedzené len na najnutnejšie priority.

Unijný rozpočet na roky 2021 až 2027 pôvodne obsahoval v prepočte na dnešné ceny približne 1,2 bilióna eur. Členské krajiny ho doplnili o bezprecedentný fond reagujúci na krízu vyvolanú pandémiou choroby COVID-19. Pôžičkami doňho získali okolo 800 miliárd eur. Zvýšenie rozpočtu budú musieť jednomyseľne schváliť všetky štáty európskeho bloku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet