Na hlavný obsah

Európska centrálna banka opäť zvýšila základnú úrokovú sadzbu

Banka avizuje, že sadzby ešte porastú.

Európska centrálna banka opäť zvýšila základnú úrokovú sadzbu
Prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami zvýšila vo štvrtok (15. 6.) úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Hlavná úroková sadzba sa tak posunula na štyri percentá.

Banka zároveň naznačila, že v tomto trende bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Dôvodom je inflácia, ktorá sa síce zmiernila, naďalej však zotrváva vysoko nad inflačným cieľom ECB. Informujú o tom agentúry DPA, AFP a Reuters.

Rada guvernérov ECB rozhodla, že kľúčová sadzba, ktorou je sadzba pre hlavné refinančné operácie, sa s platnosťou od 21. júna zvyšuje na štyri percentá. Sadzba pre jednodňové finančné operácie sa zvýšila na 4,25 percenta a depozitná sadzba z 3,25 na 3,50 percenta. Je to ôsme zvýšenie po sebe, pričom depozitná sadzba je najvyššie od roku 2001.

Rada guvernérov zároveň uviedla, že inflácia by sa nad inflačným cieľom (dve percentá) mala udržať ešte v roku 2025. Opäť naznačila, že v nasledujúcich mesiacoch bude treba počítať s ďalším zvyšovaním sadzieb.

Dodala, že v nasledujúcom období chce posúvať úrokové sadzby na úroveň, ktorá bude dostatočne reštriktívna, aby umožnila návrat inflácie k strednodobému inflačnému cieľu. Na tejto úrovni bude sadzby držať tak dlho, ako bude treba.

„Inflácia sa síce spomaľuje, odhadujeme však, že ešte dlhé obdobie sa udrží na vysokej úrovni,“ uviedla ECB.

Rozhodnutie ECB padlo deň po tom, ako americká centrálna banka (Fed) po sérii zvyšovania úrokových sadzieb ich ponechala na pôvodnej úrovni. Kľúčová úroková sadzba sa tak udržala v pásme päť až 5,25 percenta.

Banka oznámila, že chce zhodnotiť vplyv doterajších opatrení v boji proti inflácii, dodala však, že úrokové sadzby v tomto roku ešte vzrastú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika