Na hlavný obsah

Evakuáciu obyvateľov po zničení priehrady komplikuje ostreľovanie. Priamo na mieste je redaktor RTVS

Ostreľovanie sústredia priamo na Cherson a evakuačné body.

Evakuáciu obyvateľov po zničení priehrady komplikuje ostreľovanie. Priamo na mieste je redaktor RTVS
Redaktor RTVS Matej Šulc počas živého vstupu z Chersonskej oblasti. Foto: RTVS

Situácia v Chersonskej oblasti sa v posledných hodinách veľmi zmenila. V oblasti začalo silné ostreľovanie, ktoré komplikuje evakuáciu po zničení Kachovskej priehrady.

Priamo na mieste je aj redaktor RTVS Matej Šulc, ktorý počul výbuchy v bezprostrednej blízkosti. Situácia v oblasti je natoľko vážna, že novinárov vyzvali, aby čo najrýchlejšie opustili mesto.

Prílety bolo počuť aj počas živého vstupu redaktora RTVS z Chersonskej oblasti. Ostreľovanie sa podľa jeho slov sústreďuje priamo na mesto Cherson a evakuačné body. Potvrdzovať to majú aj niektoré videá od dobrovoľníkov, ktorí boli priamo na záchranných lodiach.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval veľké humanitárne organizácie ako je Červený kríž či OSN, že na mieste nie sú aktívni a nepomáhajú s evakuáciou. Najväčší problém s evakuáciou majú ľudia v Ruskom okupovaných oblastiach.

Podľa Šulca môže byť táto kritika čiastočne pravdivá. Na mieste videl veľké množstvo dobrovoľníkov z Ukrajiny aj zo zahraničia, táto pomoc je však nedostatočná.

V postihnutých oblastiach pomáha napríklad aj Spišská katolícka charita, ktorá na miesto priniesla slovenské minerálne vody.

Pozrite si, ako situáciu v Chersonskej oblasti hodnotí redaktor RTVS Matej Šulc, ktorý je priamo na mieste:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet