Na hlavný obsah

Koniec českých staníc? Slovenské televízie sa ich údajne snažia vyradiť z vysielania

Televízie sa bránia.

Koniec českých staníc? Slovenské televízie sa ich údajne snažia vyradiť z vysielania
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zachovať české televízne vysielanie žiadajú české spolky na Slovensku. Tvrdia, že slovenské televízie sa snažia vyradiť z vysielania české stanice. Televízie sa bránia. Chcú iba obmedziť programy, na ktoré české televízie nemajú na Slovensku licenciu.

Aby spolky českej menšiny neprišli o vysielanie českých televízií na Slovensku, adresovali najvyšším predstaviteľov oboch krajín otvorený list.

,,Česká menšina v SR bola vo veci kultúrnych, vzdelávacích programov odkázaná prevažne na vysielanie českej televízie. Aj slovenská verejnosť českú kultúru istým spôsobom potrebuje,“ uviedla predsedníčka Českého spolku v Košiciach Dagmar Takácsová.

,,Mám taký pocit, že nadštandardnosť sa nám stráca a tú nadštandardnosť som videl v tom, že som tu mohol z pozície veľvyslanca voľne sledovať českú televíziu a to, čo sa deje v Českej republike, takže ja to považujem za veľmi symbolickú vec,“ vyjadril sa veľvyslanec Česka na Slovensku Rudolf Jindrák.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šuvadová:

České televízie nakupujú zahraničné programy, filmy a seriály len s licenciou na vysielanie v Českej republike. Nie na Slovensku.

,,Je nevyhnutné, aby všetci na trhu dodržiavali zákony a skutočne šírili len taký obsah, na ktorý majú vyrovnané práva,“ uviedla riaditeľka právneho oddelenia TV Markíza Lucia Tandlich.

„Televízia Markíza nikdy nepožadovala od operátorov, aby vypli šírenie českých staníc. Jediným obsahom našej požiadavky bolo, aby zamedzili šíreniu niektorých programov, na ktoré máme výhradné právo pre teritórium Slovenskej republiky. V našom prípade išlo o zahraničnú tvorbu, a teda nie o pôvodnú českú tvorbu a predovšetkým programy, ktoré sú šírené na niektorých kanáloch skupiny Prima,“ dodala Tandlich.

Spor medzi televíziami a operátormi

Ide najmä o zahraničnú produkciu, pôvodnej českej tvorby by sa obmedzenie dotknúť nemalo.

„Televízie netlačia na vypnutie celých programov. Tlačia nás do situácie, kedy by sme mali vypínať niektoré relácie v programoch, ktoré oni nakúpili do vysielania na Slovenku. My nemôžme režírovať program iného vysielateľa, jedine môžeme vypnúť tento program, keď nám ten vysielateľ dá pokyn,“ objasnil prezident Asociácii prevádzkovateľov káblovej televízie Robert Ťavoda.

Obavy prinieslo rozhodnutie operátora Orange TV. Viaceré české stanice odstrihol už vo februári.

,,Preto za slovenskými vysielateľmi prichádzame s návrhmi ako to riešiť tak, aby najmä divák, ktorého potrebujeme aj my aj vysielatelia, na tom vôbec neutrpel. V tomto momente viac informácii k tejto téme nevieme komunikovať,“ povedal Vlastimil Lakatoš zo Slovenskej asociácie pre káblové telekomunikácie.

Podľa Rady pre mediálne služby ide o spor medzi televíziami a operátormi. „Všetci majú záujem na tom, aby sa ten spor urovnal, aby divák neprišiel o české programy,“ uzavrel riaditeľ Rady pre mediálne služby Martin Dorociak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko