Na hlavný obsah

Krajiny EÚ sa zhodli na migračnej reforme. O migrantov sa podelia alebo pomôžu finančne

Proti bolo iba Maďarsko a Poľsko.

Krajiny EÚ sa zhodli na migračnej reforme. O migrantov sa podelia alebo pomôžu finančne
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie sa vo štvrtok (8. 6.) po viacerých rokoch márneho snaženia dohodli na migračnej reforme počítajúcej s povinnou solidaritou s krajinami preťaženými žiadateľmi o azyl, rovnako ako s rýchlejším vybavovaním neúspešných žiadostí. 

Po rokovaní ministrov vnútra členských krajín to oznámilo švédske predsedníctvo bloku. Potrebná väčšina po celodennom rokovaní podporila kompromisný návrh, ktorý rade EÚ poslúži na ďalšie rokovanie o konečnej podobe migračných pravidiel s Európskym parlamentom. Proti bolo iba Maďarsko a Poľsko.

Namiesto povinného prerozdeľovania migrantov, ktorých pri pokuse o jeho zavedenie pred siedmimi rokmi odmietlo Česko, Poľsko a Maďarsko, počíta schválený návrh s tým, že relokácie budú iba jednou z možností, ako preťaženým krajinám pomôcť.

Ďalšími variantmi má byť priamy finančný príspevok a iná pomoc, napríklad vyslanie expertov či materiálna podpora. Krajiny, cez ktoré imigranti do Únie mieria, budú mať novú zodpovednosť za urýchlenú azylovú procedúru. Tá má zrýchliť vrátenie neúspešných žiadateľov do krajiny pôvodu.

Európsky blok sa dlho márne pokúšal zhodnúť na reforme migračnej a azylovej politiky. Tú predložila Európska komisia v reakcii na nefunkčnosť doterajších pravidiel počas utečeneckej vlny z roku 2015.

Kľúčová časť reformy týkajúcej sa solidarity s najvyťaženejšími štátmi zostávala pre ostro rozdelené pohľady dlho mimo záujmu politikov. Švédske predsedníctvo ale v čase výrazne rastúceho počtu migrantov smerujúcich do Európy úspešne doviedlo únijné štáty k zhode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet